Honí vás mlsná? Upečte si makový závin se švestkovými povidly. Ze stolu zmizí raz dva.
Suroviny
Na těsto – 250 g hladké mouky – 90 ml mléka – 15 g droždí – 40 g krupicového cukru – 30 g másla – 1 vejce – špetka soli – 1 vejce na potření – pečicí papír
Na náplň – 150 g mletého máku – 220 ml mléka – 50 g švestkových povidel – 1 lžička skořice – 50 g moučkového cukru
Postup
1. Ve vlažném mléce rozdrobte droždí. V mouce udělejte důlek, přidejte kvásek a zadělejte těsto, které nechte 30 minut kynout. Přidejte cukr, změklé máslo, vejce a sůl a uhněťte těsto, které nechte ještě 30 minut kynout.
2. Mléko přiveďte k varu a vmíchejte do něj mák. Vařte 10 minut na mírném plameni do zhoustnutí. Odstavte a vmíchejte povidla, skořici a cukr.
3. Těsto rozválejte na placku a potřete náplní. Stočte do závinu a nechte ještě 30 minut kynout.
4. Závin přeneste na plech vystlaný pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vajíčkem, a pečte při 160 °C asi 40 minut.