V našem jídelníčku by měly mít pevné místo. Rybí maso obsahuje víc živin, než kterékoliv jiné. Navíc vzácný jód a rybí tuk. Někteří z nás si jistě vzpomenou, jak v dětství s odporem polykali lžičku rybího tuku.
Dobrý nebyl, ale zdravý ano. Je totiž koncentrovaným zdrojem omega–3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro zdravý vývoj očí a mozku. Rybí tuk je vynikajícím zdrojem také vitaminu D, nutného pro správný vývoj kostí.
Mastným kyselinám neuškodí konzervování ani uzení, uchovají se i v rybách smažených, pokud olej extrémně nezahřejeme. Čím je jód pro nás cenný?
Je nepostradatelný pro správnou činnost štítné žlázy, která reguluje látkovou výměnu, nervovou soustavu a srdeční tep. Hormony štítné žlázy ovlivňují vývoj orgánů, zejména mozku.
Nejvyšší obsah jódu mají mořské ryby. Ryby rovněž obsahují nezanedbatelné množství železa, ale také aminokyselinu tryptofan, který má pozitivní vliv na naši dobrou náladu – hormon dobré nálady.
K té přispěje určitě i to, že ryby vám pomohou udržovat štíhlou linii či dokonce hubnout.
Plody moře – hit dnešní doby
V poslední době se v našich obchodech objevují takzvané plody moře, což jsou mořští korýši a měkkýši. Maso těchto živočichů obsahuje málo tuku, ale má vysoký obsah bílkovin. Některé druhy, zvláště ústřice, jsou bohatým zdrojem zinku.
Tento prvek podporuje tělesný růst a plodnost. Další důležitý prvek – selen – chrání proti toxickým kovům jako rtuť a kadmium; je schopen se vázat s jejich sloučeninami, které jsou z těla vylučeny. Ale pozor!
Korýši a měkkýši mohou u vnímavějších jedinců vyvolat kožní alergii. .