Víte, že patří mezi superpotraviny? Keř plný tmavofialových plodů ohlašuje konec léta. Čerstvé plody překypují vitamíny.
Ostružiny jsou neocenitelným antioxidantem, který pomáhá předcházet nádorovým a srdečním onemocněním. Zpomalují proces stárnutí a dodávají pokožce zdravý vzhled. Snižují následky prudkého slunečního záření a následky ozařování a chemoterapie. Ostružiny jsou nápomocné při léčbě různých zánětů, včetně zápalu plic.
Zpomalují rakovinu
Unikátní složkou jsou rostlinná barviva, která mají mimořádné antioxidační účinky, které dokáží zastavit množení nádorových buněk, zejména u rakoviny střev, plic a prsou.
Plod se skládá z malých jadérek a ty obsahují éterické oleje, které léčí revmatismus a různé záněty. Obecně obecně platí, že čím tmavší barva plodu, tím je vyšší obsah účinných látek v něm.
Z výživového hlediska jsou divoce rostoucí ostružiny o něco hodnotnější než šlechtěné.
Chrání játra a oči
Ostružiny jsou skvělé na podporu imunity, jsou prevencí zánětu močových cest, žaludku a křečových žil. Urychlují metabolismus, podporují trávení, zbavují tělo tuku.
Snižují působení stresu, podporují krvetvorbu, snižují cholesterol v krvi a léčí anémii, působí jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním, pomáhají předcházet trombózám, podporují pevnost kostních tkání – jsou tedy dobrou prevencí proti osteoporóze, chrání játra i oči, pomáhají regeneraci a vitalitě celého těla Zdravé jsou nejen plody, ale i listy.
Čaj připravený z listů je účinný při průjmu, problémech s trávením, paradentóze a léčbě dásní.