Ke zdravé výživě patří také nakličování nejrůznějších druhů zeleniny, a především luštěnin. Ty se nakličují proto, aby se v nich zvýšil obsah živin a zdraví prospěšných látek.
Každá naklíčená potravina je vlastně klíčící semínko připravené k růstu. To tedy nezahrnuje jen slunečnicová, dýňová či chia semena, ale i cizrnu, hrách či fazole. A do stejné kategorie lze zahrnout i quinou, obilí a ořechy.
Všechny jmenované potraviny je možné snadno a rychle nechat naklíčit doma, samozřejmě ve vhodných podmínkách.
Nakličujeme hlavně proto, abychom zvýšili výživovou hodnotu jinak už tak dost zdravých potravin.Ty se pak přidávají do salátů, vloček, tortill, smoothies a dalších jídel, podle vašich nápadů a chuti.
Jak na to?
Téměř všechny potraviny, jež chceme naklíčit, je třeba předem namočit na několik hodin do vody (obvykle je ideální doba přes noc, tedy 8–12 hodin). Klíčit můžete ve speciálních miskách, na talíři s mokrou vatou, anebo v zavařovací sklenici.
Semínka, luštěniny, ořechy i obiloviny by se měly v průběhu klíčení 2–3x denně proplachovat vodou. V domácích podmínkách je proto ideální použít na klíčení zavařovací sklenici s proděravělým víkem (nebo sítkem), které po propláchnutí odvede přebytečnou vodu. Naklíčené potraviny by se měly spotřebovat ideálně do dvou až tří dnů.
Nabité zdravím
Semena obsahují látky, které jim v klíčení brání, dokud nemají ideální podmínky. Jakmile jim umožníme naklíčit, aktivují se enzymy a všechny látky přebijí.Ty samé enzymy pomáhají klíčku získat dostatečnou energii, aby měl dost síly k růstu.
Teorie konzumování naklíčených potravin je tedy jednoduchá. Živiny z naklíčených kousků jsou bio a velmi snadno dostupné, relativně dobře stravitelné a přímo nabité pro zdraví výhodnými látkami.
Vyzkoušejte je
Rostlinné klíčky obsahují přírodní zdroje enzymů, minerálů, vitamínů, proteinů a také rostlinných bílkovin v té nejpřirozenější možné formě. Běžně můžete v supermarketech narazit na čerstvé klíčky řeřichy, mungo fazolí, sójových výhonků a dalších druhů.
.