Nejčastěji se z nich vyrábějí odvary, nálevy, prášky, studené výluhy, či bylinná vína. Víte, jak na ně?
Odvar
Bylinku vaříte asi 10 minut, má-li však hodně tuhé části, pak o něco déle (například dubová kůra se vaří půl hodiny).
Nálev
Bylinky spaříte horkou vodou a necháte až 20 minut vyluhovat.
Studený výluh
Bylinky se 8 hodin louhují ve studené vodě. Potom se výluh přivede k varu.
Prášek
Vyrábí se z usušených rozetřených listů a květů, nebo v hmoždíři z roztlučených bobulí či kořenů. Lze ho přidat do jídla, užívat se lžící vody nebo ho použít k přípravě čaje.
Víno
Do bílého vína naložíte pokrájené listy a stonky bylinky. Po 8 dnech víno scedíte a slijete.
Olej
Do sklenice vložíte pokrájené listy, květy či stonky a zalijete olivovým olejem. Za pár týdnů přecedíte.