Karbanátky z červené čočky
Není tajemstvím, že luštěniny pomohou, když máte potíže s nadýmáním nebo zácpou. Že se nevyrovnají chuti masa? Pak je nekombinujete se správnými přísadami.
Suroviny:
100 g vařené červené červené čočky, 4 jarní cibulky, stroužek česneku, 1 mrkev, 1 vejce, 2 lžíce špaldové celozrnné mouky, 2 lžíce celozrnné strouhanky (použijte ze staršího celozrnného pečiva), lžička olivového oleje, sůl, pepř, majoránka
Postup:
Cibulku a česnek nakrájíme nadrobno. Poté nastrouháme oloupanou mrkev. Následně vše smícháme spolu s vejcem, strouhankou, vařenou čočkou a moukou. Dochutíme kořením a necháme chvíli odstát.
Na pánvi si rozehřejeme olej, na kterém budeme opékat placičky vytvořené z připravené směsi. Pečeme dozlatova, raději stáhneme plamen, než abychom je připálili. Hotové placičky podáváme s bramborami nebo listy dobrého salátu.
Špenátové smoothie
Sice je to moderní nápoj, není ale jednodušší přípravy. Jen vše rozmixujete. Co vám přinese směs těchto zelených léčitelů? Vyplaví všechny škodliviny.
Suroviny:
1 svazek špenátu,1 hrst máty, 1 limetka,1 salátová okurka, voda na doředění (nemusí být)
Postup:
Do mixéru nebo přímo přístroje na výrobu smoothie vsypeme omytou a nakrájenou okurku (i se slupkou), oloupanou a na kostičky nakrájenou limetu. Vhodíme i špenát a mátu. Nikdy je nedáváme později, nerozmixovaly by se. Rozmixujeme, a pokud se nám zdá smoothie husté, můžeme jej naředit.
Rajčatový studený krém
Rajčata jsou, jak známo, přímo požírači cholesterolu. Pokud vám nechutnají obyčejná syrová, zkuste tento krém neboli studenou polévku.
Suroviny:
250 g rajčat, pár lístků bazalky, půl salátové okurky, sůl, pepř, 3 stroužky česneku
Postup:
Nejprve rajčata omyjte a nařízněte slupku v jednom místě do kříže. Dejte vařit vodu. Až bude vřít, odstavte z plotny a ihned vhoďte rajčata. Ta by se totiž vařit neměla, jinak ztratí cenné látky. Nechte rajčata v kastrůlu tak 2 až 3 minuty.
Poté vyjměte a olupejte. Spařená rajčata půjdou lépe rozemlít. Nakrájejte na kostičky a vhoďte do mixéru nebo propasírujte.Přidejte prolisovaný česnek a nechte chvíli odstát, ať se intenzita česneku zmírní.
Mezitím si nakrájejte okurku na jemné kostičky.Ty následně vhoďte do krému. Okořeňte před podáváním, ať má krém pikantní šmak.