Pokud jste se někdy v předvánočním období vypravila do Itálie, jistě jste tam narazila na panettone – voňavý bochník plný kandovaného ovoce.
V tamních supermarketech už od začátku listopadu najdete spoustu druhů a značek této tradiční dobroty, vy se ale inspirujte italskými babičkami a připravte si ji doma! Příprava je sice kvůli dvojitému kynutí delší, ale výsledek stojí za to.
Suroviny:
Na kvásek:
150 ml mléka
30 g čerstvého droždí
1 lžička cukru
100 g hladké mouky
Na těsto:
400 g hladké mouky
100 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
4 žloutky
150 g másla
kůra z 1 pomeranče
kůra z 1 citronu
100 g rozinek
2 lžíce rumu
špetka soli
80 g kandované citrusové kůry
Krok za krokem:
1. Začněte přípravou kvásku. V malém kastrůlku zahřejte mléko, a jakmile bude vlažné, stáhněte ho z plamene.
Přidejte do něj rozdrobené čerstvé droždí, hladkou mouku a lžičku cukru. Směs promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte ji na teplém místě asi 30 minut kynout.
2. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, vanilkový extrakt a najemno nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru.
Poté vmíchejte žloutky a vykynutý kvásek. Na závěr přidejte i změklé máslo a pomocí kuchyňského robota vytvořte pružné a nelepivé těsto. Mějte trpělivost, trvá to asi 10–15 minut.
3. Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte ho asi 2 hodiny kynout na teplém místě, aby zdvojnásobilo svůj objem. Mezitím si nasypejte rozinky a kandovanou citrusovou kůru do malé mističky a zalijte je rumem.
4. Kandovanou kůru nakrájejte na drobné kousky a společně s rozinkami ji přidejte do těsta. Ještě jednou ho důkladně prohněťte, aby se ovoce dobře rozprostřelo.
5. Těsto přeneste do formy. V italských obchodech seženete speciální papírovou formu na panettone, pokud ji však nemáte, dobře vám poslouží i vysoká dortová forma vymazaná máslem.
Bochánek nechte kynout asi další 2 hodiny, vykynuté těsto by mělo dosáhnout téměř k okraji formy.
6. Vrchní část těsta nařízněte do kříže a vložte do něj plátek másla. Bochánek vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
Pečte ho asi 45 minut, dokud jeho povrch nebude krásně zlatavý a špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde ven suchá. Po upečení ho přesuňte na mřížku a před nakrojením ho nechte zcela vychladnout.
Slaný kynutý věnec
Tento trhaný chléb pochází z okolí Neapole a podává se jako slavnostní předkrm. Většinou se plní kousky sýra a šunkou nebo salámem, můžete se však setkat i se sladkou verzí. Po téhle lahůdce se o Vánocích jenom zapráší!
Suroviny:
230 ml mléka
½ balíčku droždí
550 g hladké mouky
1 žloutek
2 lžíce olivového oleje
30 g cukru
10 g soli
1 vejce
120 šunky
100 g goudy
Jak na to?
Do velké mísy nasypejte prosátou mouku a přidejte k ní cukr, sůl, vejce a rozdrobené droždí. Vše zalijte vlažným mlékem a vařečkou směs promíchejte.
Následně přidejte do těsta lžíci oleje a dobře ho na pomoučené pracovní ploše propracujte rukama.
Hotové těsto zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí svůj objem, trvá to asi 3 hodiny. Mezitím si nakrájejte šunku a sýr na drobné kostičky.
Vykynuté těsto rozdělte na dva díly a vytvořte z nich válečky. Každý nakrájejte asi na 10 kousků a lehce je stlačte. Do středu každého kousku vložte lžičku náplně a rukama vytvořte malý bochánek.
Koláčovou formu vymažte olejem a rozložte do ní kuličky tak, aby mezi nimi byly malé mezery. Nechte je kynout dalších 30 minut, poté je potřete žloutkem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Chléb pečte asi 30 minut dozlatova.
Tip!
Povrch kuliček zkuste posypat mákem či zdravými sezamovými semínky.







Já teda vůbec netušila, že panettone je taková vánoční specialita! Možná to zkusím uvařit doma, i když nejsem moc na pečení.
Italský vánoční chléb jsem měla jednou přímo v Itálii a musím říct, že domácí verze by mohla být skvělá! Zní to jako fajn výzva, těším se, až si ho zkusím upéct.