Metabolismus je takový hnací motor našeho těla. Mimo jiné nám pomáhá efektivně využívat energii z potravy. Co když se ale začne zadrhávat?
Pokud trpíte syndromem „líného střeva“, jistě vám přijde vhod jakákoli úleva. Na rozhýbání střev jsou ideální přírodní prostředky. Jedním z takových jemných, ale účinných pomocníků je lněné semínko.
Pohlazení pro žaludek i střeva
Len setý je bohatý na vlákninu, omega-3 a 6 mastné kyseliny, lignany i cenné minerály. Díky svým vlastnostem je ideálním pomocníkem při trávicích obtížích, ale třeba i menopauze, cukrovce či pro podporu srdce.
Semínka obsahují i tzv. lněný „sliz“, který je skvělý na podrážděný žaludek, zácpu či jako ranní detox. Len můžete koupit jako doplněk stravy, například v kombinaci s chia semínky, která mají také skvělé účinky na trávení.
Odvar ze lněných semínek
Další možností je samotné lněné semínko, kupíte ho v lékárnách i prodejnách zdravé výživy. Připravte si z něj odvar. Zalijte 1 lžičku semínka 200 ml horké (ne vařící) vody a nechte 10 minut odstát.
Vzniklou želatinovou hmotu pijte vlažnou, ideálně vždy ráno nalačno. Můžete si ji také ochutit citronovou šťávou nebo přidat do jogurtu či kaší.
Lněný olej
Koupit si také můžete lněný olej, který má ideální poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Na užívání je lepší si přivykat postupně. První dny užívejte pouze 1 lžičku ráno nalačno, po pár dnech přidejte lžičku i večer asi 2 hodiny před spaním.
Po 2–3 týdnech užívejte lžičku 3× denně alespoň po dobu tří měsíců. Můžete ho přidat do zeleninových salátů, pomazánek, polévek, kaší, omáček, jogurtů apod.