Tradiční pokrm z jihozápadní Francie byl až do středověku typickým venkovským jídlem, které dokázalo zasytit těžce pracující zemědělce.
Od té doby se jeho složení prakticky nezměnilo a i dnes je tento guláš pro chladné večery ideální.
Suroviny:
2 cibule
2 mrkve
2 stroužky česneku
4 kuřecí stehna
400 g vepřové klobásy
400 g pasírovaných rajčat
hrst petržele
2 konzervy bílých fazolí
50 g panko strouhanky
1 bobkový list
800 ml kuřecího vývaru
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce balsamika
sůl
pepř
Krok za krokem:
1. V hlubokém litinovém hrnci rozehřejte dvě lžíce olivového oleje a zprudka na něm ze všech stran opečte kuřecí stehna, díky tomu se jejich povrch zatáhne a maso zůstane i po dlouhé tepelné úpravě krásně šťavnaté.
Pak je vyjměte a odložte stranou. Do výpeku přidejte nadrobno nakrájenou mrkev, cibuli, prolisovaný česnek a zbytek oleje. Zeleninu opečte na středním plameni doměkka.
2. Do základu vložte na kolečka nakrájenou klobásu a krátce ji opečte, aby pustila tuk. Poté přidejte pasírovaná rajčata, kuřecí vývar, balsamico a bobkový list.
Do hrnce vraťte i opečená kuřecí stehna. Zakryjte ho poklicí a omáčku nechte asi hodinu na středním plameni dusit.
3. Fazole vyklopte z konzervy a lehce je propláchněte pod studenou tekoucí vodou. Poté je společně s nadrobno nasekanou petrželkou přimíchejte do hrnce.
Omáčku osolte, opepřete a dobře promíchejte. Pokud máte ráda pikantní pokrmy, můžete přidat i trochu drceného chilli.
4. Troubu předehřejte na 200 °C. Pokud jste pokrm připravovala v litinovém hrnci, vložte ji do trouby v něm, pokud ne, přesuňte ho do hluboké zapékací mísy.
Povrch směsi posypejte panko strouhankou a lehce ho zakápněte olivovým olejem, aby se upekla opravdu dokřupava.
5. Mísu s gulášem vložte do trouby a pečte ho asi 40 minut, dokud se na povrchu nevytvoří křupavá krusta. Pokud by se vám zdálo, že se pokrm opéká příliš rychle, můžete ho asi na 15 minut zakrýt alobalem.
6. Po upečení nechte guláš asi 10 minut odpočinout, aby se všechny chutě propojily. Podávejte ho s čerstvou bílou bagetou, ideálně přímo z mísy, ve které se pekl, jako to dělají ve Francii.
Zapečený bramborový nákyp
Tato pochoutka ze Savojských Alp si vás získá hned na první ochutnání! Její příprava je snadná
Suroviny:
1 kg brambor
1 lžíce másla
450 g Camembertu
2 cibule
200 g anglické slaniny
sůl
150 ml suchého bílého vína
1 lžíce olivového oleje
pepř
Jak na to?
Brambory oloupejte, nakrájejte je na plátky silné asi 0,5 cm a uvařte je v osolené vodě doměkka. Poté z nich slijte vodu a nechte je vychladnout.
Mezitím si nakrájejte cibuli na kolečka a osmažte ji na olivovém oleji. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní i nakrájenou anglickou slaninu. Asi 5 minut směs opékejte a pak ji zalijte bílým vínem. Krátce vše povařte, aby se odpařil alkohol, a stáhněte pánev z plotny.
Do máslem vymazané zapékací mísy vyskládejte polovinu brambor a lehce je osolte a opepřete. Na ně rozprostřete opečenou cibulovou směs a také zbytek brambor.
Kolečka Camembertu rozkrojte napůl a rozložte je kůrkou nahoru na brambory. Pekáček vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 25 minut, dokud sýr na povrchu nezezlátne.
Hotový pokrm nechte asi 10 minut odpočinout při pokojové teplotě a pak ho rozdělte do talířů. Každou porci doplňte o malý zeleninový salát a plátek čerstvého chleba.
Tip!
Pokud seženete francouzský sýr Reblochon, vyzkoušejte ho!







Doufám, že ho vyzkouším tento víkend. Coby milovnice cestování a francouzské kuchyně jsem nadšená takovou zajímavou kombinací surovin. 🙂
To zní jako ideální recept na podzimní večery. Kombinace chutí v tomhle guláši mě opravdu láká, budu muset vyzkoušet! 🙂
Tohle je přesně ten typ jídla, co miluju vařit během chladnějších večerů. Francouzský fazolový guláš působí jako směs klasických surovin, které přivodí tu pravou útulnost. Už se těším, až ho vyzkouším s čerstvým chlebem!