Tento pokrm patří mezi kulinářské poklady našich německých sousedů. Jeho základem je kvalitní hovězí maso, které se nejprve na několik dní naloží do octové směsi.
Poté se společně s marinádou nechá na nízkém plameni pomalu dusit. Jakmile ochutnáte první sousto, pochopíte, proč jsou Němci na tento recept tak hrdí!
Suroviny:
1,5 kg hovězího zadního
Na marinádu:
750 ml vody
250 ml vinného octa
1 cibule
1 mrkev
¼ bulvy celeru
8 kuliček černého pepře
5 kuliček jalovce
3 bobkové listy
3 hřebíčky
1 lžíce cukru
1 lžička hořčičných semínek
1,5 kg hovězího zadního
Na omáčku:
2 lžíce sádla
2 cibule
3 lžíce hladké mouky
500 ml hovězího vývaru
1 lžíce rajského protlaku
1 lžička perníkového koření
sůl
pepř
K podávání:
500 g špeclí
400 g kysaného zelí
Krok za krokem:
1. V hrnci uvařte ve vodě s octem zeleninu a koření na marinádu. Odstavte z plotny, a jakmile směs vychladne, vložte do ní kus hovězího masa.
Hrnec zakrytý poklicí vložte do lednice. Maso by mělo v marinádě zůstat alespoň 3 dny, aby nasáklo všechny vůně.
2. Po několika dnech maso vyjměte z marinády a dobře ho osušte papírovou utěrkou. Nechte ho asi hodinu odpočinout při pokojové teplotě a poté ho ze všech stran obalte v hladké mouce.
3. Ve velkém kastrolu se silným dnem rozehřejte sádlo a maso na něm zprudka ze všech stran opečte. Poté ho vyjměte a do hrnce vložte nadrobno nakrájenou cibuli. Opečte ji dohněda, pak k ní přidejte rajský protlak a promíchejte.
4. Maso vraťte do hrnce. Marinádu přeceďte přes sítko a nalijte ji do hrnce k masu. Vše osolte a opepřete. Hrnec zakryjte poklicí a maso s omáčkou duste na nízkém plameni asi 3 hodiny, dokud nebude maso zcela měkké.
5. Následně ho odložte stranou, trochu zvyšte plamen a omáčku nechte za občasného míchání zredukovat asi na polovinu.
Ochuťte ji perníkovým kořením a případně dosolte, pokud je potřeba. Můžete použít i trochu perníku na strouhání. Maso opatrně nakrájejte na plátky.
6. V jiném hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody a uvařte v ní špecle. Maso rozdělte do talířů, zalijte ho omáčkou a vše doplňte vařenými špeclemi a kysaným zelím.
Masové knedlíčky ve vývaru
Nic vás v chladném počasí nezahřeje lépe než talíř vydatné polévky. Tentokrát zapomeňte na obyčejnou zeleninovou polévku a připravte si tento tradiční německý recept na knedlíčky plněné masem a zalité silným hovězím vývarem!
Můžeme vás ujistit, že si tento pokrm zamilujete, stejně jako většina Němců.
Suroviny:
Na těsto:
300 g hladké mouky
3 vejce
špetka soli
1 lžíce olivového oleje
Na náplň:
400 g mletého hovězího masa
200 g čerstvého špenátu
1 starší rohlík
1 lžíce másla
100 ml mléka
1 cibule
pepř
1 vejce
1 lžíce hořčice
2 l hovězího vývaru
sůl
Jak na to?
Z mouky, vejce, olivového oleje a špetky soli vytvořte pružné a nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte asi hodinu odpočinout v lednici. Mezitím si připravte náplň.
V pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní nasekaný špenát. Rohlík nakrájejte na drobné kostičky a asi na 10 minut ho namočte do mléka.
Ve velké míse smíchejte mleté maso, vejce, hořčici, cibuli se špenátem, vymačkaný rohlík, sůl a pepř. Uleželé těsto rozválejte na dva stejně velké obdélníky.
Na jeden z nich naneste v pravidelných rozestupech masovou náplň a zakryjte ho druhým plátem. Nožem nakrájejte jednotlivé taštičky a jejich okraje dobře stlačte. V hrnci zahřejte vývar, taštičky v něm vařte asi 10 minut a podávejte.
Tip!
Knedlíčky můžete podávat i samotné, lehce zakápnuté bylinkovým máslem.







Fotografování jídla je jedna z mých vášní a už vidím tenhle nádherný pokrm na mé fotce. Marinovaná hovězí pečeně musí být lahůdkou nejen pro chuťové buňky, ale i pro oko. Výborná inspirace!
Technologie v kuchyni mě vždy fascinovala a tyhle tradiční německé pokrmy, jako je marinovaná hovězí pečeně, jsou pro mě jako technologický postup skrz naskrz. Kdo by to řekl, že ocet dokáže s masem takové divy!
Tak tohle vypadá jako další skvělý recept, co určitě musím vyzkoušet! Už se vidím, jak se ponořím do německé kuchyně při přípravě marinované hovězí pečeně. Děkuji za inspiraci!