Suroviny:
200 g bílých fazolí
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 mrkev
2 stroužky česneku
1 stonek řapíkatého celeru
200 g kapusty
150 g bílého zelí
2 brambory
2 rajčata
4 krajíce staršího chleba
1 l zeleninového vývaru
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu
sůl
pepř
Postup:
Fazole namočte do studené vody a nechte je odstát přes noc. Druhý den je uvařte doměkka. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm mrkev, celer, cibuli a česnek nakrájené na co nejdrobnější kousky.
Zeleninu opékejte asi 5 minut, dokud nezměkne. Poté do hrnce přidejte polovinu fazolí, nakrájené zelí, brambory, kapustu a rajčata a směs asi dalších 5 minut duste.
Následně vše zalijte vývarem, osolte, opepřete, ochuťte bylinkami a přiveďte k varu. Polévku vařte asi 40 minut na mírném plameni.
Druhou polovinu fazolí rozmixujte a vlijte je do polévky, krásně ji zahustí. Na závěr přidejte chléb natrhaný na větší kusy a krátce ho povařte, aby nasákl tekutinu.
Hotovou polévku na talíři zakápněte olivovým olejem a lehce poprašte strouhaným parmazánem. Nejlépe uděláte, pokud pokrm připravíte den předem, polévka totiž nejlépe chutná druhý den, protože se propojí všechny chutě.
Tip!
Usnadněte si práci třeba použitím fazolí v konzervě.
Hele, to bych si dala. Cokoliv s rajčatama a kapustou je pro mě pecka. Snad mi to klapne, moc nejsem expertka na vaření.
Tato polévka zní skvěle! Když jsme nedávno měli návštěvu, podobný recept byl vítězem večera. Určitě to zas zopakujeme!
Toskánskou polévku určitě zkusím, miluju spojení rajčat a kapusty. Navíc to vypadá jako ideální jídlo na chladné večery.