Léto je zhruba v polovině a vyšších teplot si ještě užijeme ažaž. Jak se alespoň trochu zchladit?
Letní vedra přejí spíš lehčím pokrmům, se kterými si naše tělo lépe poradí. Jsou ale i jídla, která mají na organismus vyloženě ochlazující účinky. Co si v horku naložit na talíř?
Jak to funguje
Naše tělo má stálou vnitřní teplotu, kterou udržuje termoregulační systém. Jídlo, které si dopřáváme, ho ale může ovlivnit podle náročnosti trávení a vynaložené energie.
Například bílkoviny výdej tepla zvyšují, zatímco ovoce či zelenina s vyšším obsahem vody a nízkou energetickou hodnotou tak náročné na trávení nejsou.
To ovlivňují i látky obsažené v potravinách, jako je například mentol, který navodí pocit osvěžení, nebo naopak ostré koření, které teplo zvyšuje. A nezapomínejte ani na pitný režim.
Jako ve Středomoří
Pro letní stravování jsou ideální lehké potraviny bohaté na vodu, minerály a elektrolyty, ideálně minimálně tepelně upravené. To splňuje středomořská strava plná zeleniny a pokrmů z ryb.
Koneckonců jsou tam lidé na vysoké teploty, které se už i u nás stávají standardem, po staletí zvyklí.

Zelenina a ovoce
Výborná je čerstvá salátová okurka. Je tvořená z více než 95 % vodou, obsahuje křemík podporující zdravou pokožku i sliznice a řadu antioxidantů.
Zkuste ji nastrouhat a smíchat s koprem, bílým jogurtem a česnekem a připravit si osvěžující salát. Listové saláty obsahují až 96 % vody a jsou bohaté na vitaminy A, C, K a kyselinu listovou.
Jejich konzumace vás zasytí, aniž by zatížily trávení. Zkombinujte je třeba s nakrájenou paprikou, mrkví a lžící bílého jogurtu. Meloun bereme jako ovoce, ale je to z botanického hlediska zelenina.
Vodního meloun obsahuje až 92 % vody, je to i bohatý zdroj draslíku, hořčíku a dalších stopových prvků. Vynikne v ovocnýhc salátech, nebo ho nakrájejte na kousky a pokapejte limetkovou šťávou, tím pocitově ještě zvýrazníte chladivý efekt.
U rajčat je to opačně, vnímáme je jako zeleninu, ale botanika je řadí mezi ovoce. Ať už zvolíte červená, žlutá nebo černá rajčata, jsou skvělým zdrojem lykopenu, silného antioxidantu chránícího před UV zářením, a vitaminu C, který posiluje imunitu.
Jejich konzumace navíc podporuje správné fungování metabolismu. Dopřejte si třeba rajčatové carpaccio s bazalkou a a piniovými oříšky.

Kysané výrobky a máta
Také jogurty, kefíry a další mléčné kysané výrobky umějí v letních měsících příjemně ochladit, a navíc podporují trávení díky obsaženým probiotikům.
Dejte si je jen tak samotné nebo si s nimi připravte třeba studenou okurkovou polévku, kterou můžete ochutit svěží mátou.
Máta peprná je totiž známá svým vysokým obsahem ochlazujícího mentolu, navíc účinně stimuluje chladové receptory v ústech a okamžitě navodí pocit svěžesti.
Nebo si z máty uvařte osvěžující čaj. Povařte krátce několik lístků, nechte vychladit, přidejte plátky citronu, případně kapku sladidla a je hotovo.
Dobré rady
• Nepijte ledové nápoje, tělo pak čeká vyšší výdej energie spojený s jeho zahřátím.
• Dobrou volbou k pití jsou i fermentované nápoje na bázi kombuchy.
Tohle je skvělý! Já bych do tý letní stravy zařadila víc melounů. Nejradši mám meloun s limetkovou šťávou, je to takové osvěžující.
Jo, tak články o tom, co jíst v létě, mě fakt baví! Tu salátovou okurku s koprem a jogurtem si určitě udělám. Někdy je v létě těžký najít něco, co zasytí a nezatíží.