Z bývalé rybářské osady beduínů se během desetiletí stalo moderní živé letovisko, které nabízí luxus nejvyšší kvality a stovky možností, jak si ho užít.
Až sem zavítáte, můžete využít jednak přívětivost exotikou zavánějícího města a pulzujícího přístavu nebo pár kilometrů vzdálenou zátoku Naama Bay. Pláže tady jsou nádherné a hotely jsou příznačné velmi vysokým standardem.
Co tu hledáte, to zde také najdete
Je tu totiž všechno, co si jen můžete přát, stačí vyjít do ulic, a zjistíte, že jen tak polehávat na plážích byl hřích. Tady to žije a má neodolatelnou atmosféru Orientu.
Bez povšimnutí neminete obchůdky, kde se smlouvá o cenu, navštívit můžete i zábavní centra, bary, pobřežní promenády i památky.
Pokud přijedete za aktivní dovolenou, pak vyzkoušejte jízdu na koních či velbloudech, navštivte pouštní safari na čtyřkolkách a beduínské oázy. Můžete se ale vydat i za robustními, až dva tisíce metrů vysokými horskými masivy, východ slunce je tady úchvatný.
Milovníci výletů si nemohou nechat ujít klášter svaté Kateřiny a Mojžíšovu horu, dvě významná místa, která odkazují na křesťanství, islám a judaismus.
Zážitkem je i výlet do Barevného kaňonu nebo na Ras Mohamed či Titan Island, do Žraločí zátoky nebo do přístavu Sharm el-Moiya.
Nezapomeňte ochutnat
Výběr ve zdejších restauracích a kavárnách je až opulentní, záleží jen na vaší chuti.Můžete zkusit smažené kuličky z jehněčího masa, poctivý kebab, a když by byla chuť na pořádný kus masa, pak se nabízí specialitka, a to silně kořeněné pečené maso, ať už skopové, nebo jehněčí podávané s arabským chlebem.
Národním pokrmem je koshari, což je mix rýže, luštěnin a těstovin s rajčatovou omáčkou a opraženou cibulkou. Kombinace pro nás zvláštní, ale přesto je to jídlo vynikající.
Velmi oblíbeným a typickým jídlem je foul, což jsou mačkané vařené fazole v koření podávané nejčastěji k snídani,ať už s chlebem, nebo zeleninou.
Nabízí se i molokheyyah, polévka z rostliny připomínající špenát, která se vaří s vývarem a přidává se do rýže podávané k nejrůznějším pokrmům.
K svačině či menšímu jídlu si můžete dát stejně jako Egypťané sendviče, které tu mají podobu tradiční arabské placky, plněné takřka čímkoli.
Typický je cizrnový hommos, lilková pasta baba ghanoug, také salát tabouleh z petržele, rajčat, bulguru, cibulky anebo falafel, tedy cizrnové karbanátky. Tato jídla nabízí každá zdejší restaurace.
Ze sladkostí si nenechte ujít egyptskou baklavu nebo om-ali, tedy rýži zapečenou s mlékem, oříšky a rozinkami. V nabídce bývá i bílý jogurt s medem a ovocem, buď čerstvým, či kandovaným.
Výlet za korály
Na Sinaji využijte všechno, co tady příroda plnými hrstmi nabízí a rozdává. Třeba výlet za naprosto úchvatnými podmořskými scenériemi.
Vydáte se lodí do Ras Mohammedu, který se řadí mezi deset nejkrásnějších míst pro potápění nebo šnorchlování nejenom v Egyptě, ale dokonce na celém světě.
Nejdřív navštívíte jedinečnou náhorní plošinu Bílého ostrova, kde uvidíte, jak a kde se sbíhají Suezský a Arabský záliv, a pak už přijde na řadu šnorchlování mezi korálovými útesy plnými pestrobarevných ryb, z nichž mnohé před vámi nebudou mít žádný ostych.
Vždyť tady jste v jejich království.Až se dostatečně pokocháte výjimečností podmořského života a pořídíte dostatek fotografií, na lodi si pochutnáte na vynikajícím obědě, obvykle se podává rýže, těstoviny, saláty a kuřecí maso.A když zbude trochu času, vychutnáte si pohodu a odpočinek na sluneční palubě.
Teplota: vzduch 31 0C, moře 28 0C
8 dní letecky ve 4hvězdičkovém hotelu all inclusive v červenci od 22 000 Kč / 2 os.
Sharm El Sheikh mě fascinuje svou kombinací moderního luxusu a historického kouzla! Určitě bych ráda prozkoumala místní obchody a užila si večer v některém z barů. Tohle místo opravdu musím vidět na vlastní oči.