Chystáte-li větší hostinu, koleno může být zlatý hřeb vašeho menu.
Ingredience:
1 větší vepřové koleno
500 ml tmavého piva
2 cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce medu
1 lžíce worcesterské omáčky
1 lžička kmínu
1 lžička mleté papriky
sůl, pepř podle chuti
2 lžíce oleje
Postup:
Koleno vložte do hrnce s osolenou vodou, přidejte jednu cibuli a vařte 1,5 hodiny doměkka.
Smíchejte hořčici, med, worcester, česnek, mletou papriku, kmín, sůl, pepř a olej.
Koleno potřete marinádou, vložte do pekáče, přidejte druhou nasekanou cibuli, podlijte pivem a pečte zakryté na 180 °C přibližně 1 hodinu.
Odkryjte, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 30 minut, během kterých koleno pravidelně přelévejte výpekem.
Podávejte s čerstvým chlebem, hořčicí a křenem nebo s pečenými bramborami.
Tyjo, to zní suprově! Skvělá inspirace na příští výlet s kamarádama, určitě to zkusím!
Vepřové koleno je echt česká dobrota. Ale ten med v marinádě je pro mě novinka, určitě to musím zkusit, snad to bude chutný.
Jo, tohle jídlo mám ráda! Vždycky mě překvapí, kolik toho lidi v kuchyni umí vytvořit. Určo vyzkouším.
Tohle vypadá super na rodinnou oslavu! Cestování a dobré jídlo k sobě rozhodně patří, zkusím to příště.