Pro ty, kdo mají rádi čokoládu, jasná volba. Čokoládě s čokoládou navrch se prostě nedá odolat.
Ingredience:
95 g holandského kakaa
220 g hladké mouky
400 g tmavého třtinového cukru
170 g hořké čokolády 75% (nastrouhané)
5 vajec
170 g změklého másla
250 g zakysané smetany
180 ml vroucí vody
1 lžička instantní kávy
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce vanilkového extraktu
sůl
Na polevu:
115 g kvalitní mléčné čokolády (nasekané)
120 ml smetany ke šlehání
2 lžičky kukuřičného sirupu
Postup:
Mouku promíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Formu na bábovku vymažte tukem a vysypte moukou. Předehřejte troubu na 175 °C. Do mísy dejte kakao, čokoládu a kávu. Vše zalijte horkou vodou, zakryjte a nechte asi 5 min odpočívat.
Poté směs vyšlehejte dohladka. Nechte ji zchladnout na pokojovou teplotu a potom do ní zašlehejte zakysanou smetanu. Máslo s cukrem vyšlehejte do husté, světlé pěny. Pak po jednom zašlehejte vejce.
Do pěny postupně zapracujte čokoládovou směs. Po částech zapracujte mouku. Předehřejte troubu. Těsto vlijte do formy. Bábovku pečte při 175 °C přibližně 60 min. Hotovou ji pak nechte mírně zchladnout, tedy asi 10 min. Pak ji opatrně vyklopte.
V misce promíchejte sirup se smetanou a v mikrovlnce směs zahřejte téměř k varu. Přelijte jí nasekanou čokoládu, chvilku počkejte a pak polevu vyšlehejte dohladka. Nechte ji trochu zchladnout a zhoustnout a pak s ní přelijte bábovku.
Doba přípravy: 120 min
Cena: 130 Kč
Tohle vypadá jako dokonalý recept pro milovníky čokolády. Asi se do toho pustím zítra o víkendu, čokoládu prostě miluju!