Tahle jednoduchá pochoutka pochází ze Švédska, kde byly poprvé připraveny v restauraci Hasselbacken (čte se: haslbaken). Brambory, nařezané do tenkých plátků, jsou pastvou pro oči i chuťové buňky. Velká paráda a jen za pár korun.
Potřebujete:
✿ 8 větších brambor
✿ 4 lžíce přepuštěného másla ghí
✿ 2 lžičky soli
✿ 1/2 lžičky pepře
✿ 2 lžičky sušeného česneku
✿ 2 lžičky sušeného rozmarýnu
✿ 160 g tvrdého sýru
✿ listovou petržel
1. Dobře omyjte brambory a osušte je papírovou utěrkou. Neloupejte je. Postupně každou bramboru položte na prkénko mezi dvě čínské hůlky (zabrání proříznutí brambory) a ostrým nožem nařežte na tenké plátky. Nesmíte doříznout – na spodní části nechte asi 1 cm neporušený.
2. V misce utřete máslo se solí, pepřem, česnekem a rozmarýnem. Brambory vložte do pekáčku vymazaného máslem a potřete je máslovou směsí, pořádně promažte i mezi plátky. Sýr nastrouhejte najemno a posypejte jím brambory.
3. Brambory pečte v troubě při 200 °C po dobu 45–60 minut, občas je potřete výpekem, a pečte dokud nebudou měkké uvnitř a křupavé na povrchu. Podávejte posypané nasekanou petrželkou s česnekovým nebo jiným dipem, dle chuti a fantazie.
Wow, to je něco! Takové brambory by se moc hezky vyjímaly na fotkách. Jsem úplně nadšená a už se těším, až je upeču.
Super recept, vždycky jsem chtěla zkusit něco podobnýho. Brambory nařezaný na plátky vypadají skvěle a navíc to nebude stát moc peněz.
Jé, to vypadá fakt parádně! Musím to určitě zkusit, protože mám ráda brambory ve všech podobách. Děkuju za tip!