V Norsku je populárním vánočním chodem ribbe (čti:ribe), což je pečený vepřový bůček. Obvykle se servíruje s nakládaným zelím, bramborami, případně klobásou.
Potřebujete:
✿ 1,5 kg vepřového bůčku s kůží
✿ sůl
✿ pepř
✿ hřebíček
✿ 2,5 dl vody
✿ alobal
1. Kůži nařežte ostrým nožem do čtverečků až k místům, kde začíná tuk. Pak do ní vetřete sůl, pepř a podrcený hřebíček. Nechte přes noc odležet v lednici.
Druhý den bůček položte do pekáčku kůží nahoru a pod střed masa umístěte do kuličky zmačkaný alobal – umožní tuku lépe odtéct.
2. Přilijte vodu a pekáček zakryjte alobalem. Pečte v troubě při 230 °C asi 40 minut. Pak odstraňte alobal a pečte odkryté při 200 °C asi 2 hodiny podle tloušťky bůčku, až bude kůže křupavá a zlatohnědá.
3. Po upečení nechte bůček pár minut odpočívat. Podávejte s nakládaným červeným zelím, vařenými bramborami nebo jen s chlebem. Pokud chcete jako přílohu podávat třeba klobásu, můžete ji přidat do pekáčku na posledních 20 minut pečení.
Ribbe sem nikdy nezkoušela, ale zní to jako něco, co by se u nás doma líbilo. Hlavně to zelí, to máme rádi.
Tenhle recept na ribbe vypadá lahodně, zkusím to s manželem připravit na Štědrý večer. Děkuji za inspiraci!