Suroviny:
300 g hladké mouky
2 vejce
150 g másla
špetka soli
Na náplň:
½ kg předvařené řepy
300 ml smetany
4 vejce
200 g sýru feta
2 lžíce strouhaného parmazánu
snítka tymiánu
sůl
pepř
Postup:
Prosátou mouku smíchejte s vejci, studeným máslem nakrájeným kostičky a osolte. Rukama vypracujte vláčné těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.
Mezitím si připravte náplň. V míse prošlehejte vejce se smetanou, přidejte strouhaný parmazán, tymián, osolte a opepřete.
Těsto vyndejte z lednice a vyválejte ho na tenký plát, ten vložte do kulaté koláčové formy vymazané máslem a jeho kraje přitiskněte ke krajům formy.
Vyskládejte na něj nakrájenou řepu, kousky sýra a vše zalijte vaječnou směsí. Koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut, dokud okraje nezezlátnou. Před nakrojením ho nechte částečně vychladnout.
Tip!
Recept můžete připravit i z listového těsta.
Fascinující recept! Miluju pečení a takhle kombinace řepy a sýru zní vážně zajímavě! Určitě zkusím, díky za inspiraci 🙂
Já bych si ten koláč hned dala! Řepa a feta, to zní jako skvělá kombinace. Už se těším, až ho zkusím upéct.