Dýňová polévka je podzimní delikatesa, která vás zahřeje i svou lahodnou kombinací chutí.
Ingredience:
1 kg dýně hokkaido (nebo jiného druhu dýně)
1 střední cibule
2 stroužky česneku
500 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany na vaření
2 lžíce olivového oleje
100 g slaniny
2 lžíce slunečnicových semínek
hrst čerstvé řeřichy
sůl a pepř
špetka muškátového oříšku (volitelně)
1 lžíce jablečného octa (pro vyvážení chuti)
Postup:
Dýni oloupejte (hokkaido nemusíte), zbavte semínek a nakrájejte na menší kousky.
V hrnci rozpalte olivový olej a osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek do sklovata. Přidejte dýni a krátce ji osmahněte. Poté přilijte zeleninový vývar, přiveďte k varu a vařte asi 20 minut.
Polévku rozmixujte dohladka. Přilijte smetanu a promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby dosolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku a ocet.
Slaninu nakrájejte na kostičky a osmahněte na pánvi. Semínka opečte na suché pánvi, dokud nezískají zlatavou barvu.
Polévku nalijte do misek, ozdobte křupavou slaninou, opraženými semínky a čerstvou řeřichou.
Dýňová polévka se slaninou je zdravá a chutná kombinace. Doporučuji vyzkoušet každému, kdo má rád novinky v kuchyni.
Slanina k dýňové polévce je super nápad, nikdy mě to nenapadlo. Zkusim hned jak budu mít čas.
Miluji dýňovou polévku a přidání slaniny a semínek ji posouvá na úplně novou úroveň. Díky za inspiraci!
Polévka z hokkaido dýně, to je něco pro mě! Určitě o víkendu zkusím, už se těším.
Dýňová polévka je super na podzim, moc ráda si ji vařím i doma. A se slaninou to musí být bomba!