Suroviny:
3 lžíce másla
4 kusy řapíkatého celeru
1 mrkev
1 cibule
2 stroužky česneku
3 snítky petrželové nati
1 bobkový list
1 l zeleninového vývaru
300 g vyloupaných kaštanů
150 ml sladkého bílého vína
100 ml smetany na vaření
sůl
pepř
Postup:
Máslo rozpusťte v hrnci a orestujte na něm nadrobno nakrájený celer, mrkev a cibuli. Překryjte zeleninu pokličkou a duste na velmi mírném ohni 10 minut.
Česnek, petrželku a bobkový list vložte do sítka nebo sáčku na koření a vhoďte do hrnce. Zalijte vývarem a povařte 20 minut.
Přidejte kaštany a víno a vařte ještě 5 minut, aby byly kaštany měkké. Pak polévku rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu, osolte, opepřete a nechte už jen přejít varem.
Příprava kaštanů je jednoduchá. Slupku nařízněte křížem, vložte do trouby předehřáté na 220 °C a dvacet minut pečte. Můžete je i krátce povařit, někdy se dají koupit i už připravené vakuované.
Super recept! Miluju, když se snoubí různé chutě, a kaštany s celerem jsou zajímavá kombinace.
Miluju cokoliv s kaštany. Tahle polévka vypadá jako ideální na zahřátí. Díky za recept!
Vypadá to jako skvělý podzimní recept. Už jen ty suroviny mě dělají hladovou. Musím to vyzkoušet na víkend, rodina bude mít radost!
Kaštanová polévka zní zajímavě! Nikdy jsem ji nezkoušela, ale určitě bych to chtěla zkusit. Zvlášť teď na podzim. 🙂