Suroviny:
1 dýně hokkaidó
1 červená cibule
2 lžíce olivového oleje
1 l zeleninového vývaru
2 stroužky česneku
2 cm zázvoru
špetka šafránu
1 lžička mleté kurkumy
2 lžíce kokosového mléka
mleté chilli
sůl
pepř
Postup:
Dýni rozkrojte na dvě poloviny, lžící odstraňte dužinu a pevnou část i se slupkou nakrájejte na kostky.
Ty pak společně s česnekem a oloupaným zázvorem vložte do zapékací mísy, lehce zakápněte olivovým olejem a dejte na 40 minut péct do trouby předehřáté na 200 °C.
Upečené kousky dýně, zázvor a česnek vložte do hrnce, zalijte zeleninovým vývarem, osolte a opepřete, přidejte mletou kurkumu, šafrán a mleté chilli a vše tyčovým mixérem rozmixujte do hladkého krému.
Polévku ještě 10 minut povařte, aby se propojily všechny chutě, po 10 minutách ji stáhněte z plamene a přimíchejte do ní kokosové mléko.
Dýňová semínka opražte nasucho v rozpálené pánvi. Polévku nalijte do misek, posypejte ji opraženými semínky a zakápněte kvalitním olivovým olejem.
Tip!
Místo olivového oleje můžete použít dýňový.
Wow, bezvadný recept! Mám ráda dýňovou polévku, ale se zázvorem jsem ji ještě nezkoušela. Díky moc, určitě vyzkouším!