Tento lahodný krémový koláč patří mezi poklady německé kuchyně. Třívrstvý dezert, který se doslova rozplývá na jazyku, vás nadchne už při prvním kousnutí.
Sladký tvaroh se skvěle doplňuje s křehkým těstem a pudinkovým krémem, který je lehce ochucený citronem. Tento recept stane vaším oblíbeným!
Suroviny:
Na těsto:
200 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
100 g másla
60 g cukru
1 vejce
špetka soli
Na tvarohový krém:
750 g tučného tvarohu
160 g cukru
1 vejce
1 balení vanilkového pudinku
2 lžíce citronové šťávy
Na vaječný krém:
400 ml mléka
3 vejce
1 balení vanilkového pudinku
40 g cukru
120 g másla
2 lžíce citronové šťávy
Krok za krokem:
1. Nejprve si připravte těsto. Ve velké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, špetkou soli a cukrem. Poté přidejte vejce a studené máslo nakrájené na malé kostičky.
Rukama rychle vypracujte pružné těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte asi 30 minut odpočinout v chladničce.
2. Mezitím si připravte tvarohový krém. Tvaroh smíchejte s cukrem, vejcem, pudinkovým práškem a citronovou šťávou. Metličkou dobře promíchejte tak, aby vám vznikl hladký krém bez hrudek. Mísu s krémem prozatím dejte do lednice.
3. Na vaječný krém rozmíchejte pudinkový prášek s cukrem v hrnku mléka a zbylé mléko přiveďte v kastrolu k varu.
Poté ho odstavte z plotny, přilijte k němu pudinkovou směs a za stálého míchání zahřívejte, dokud nezhoustne. Krém zakryjte fólií a nechte zcela vychladnout.
4. Z vajec oddělte bílky a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte se změklým máslem a citronovou šťávou a po částech přidávejte vychladnutý pudink. Na závěr lehce přimíchejte sníh z bílků.
5. Z křehkého těsta vyválejte kruh a vložte ho do pečicí formy, kterou jste předtím vymazala ze všech stran máslem. Zarovnejte okraje a začněte s plněním. Na dno rozprostřete tvarohový krém a na něj nalijte vaječnou směs.
6. Koláč vložte do dolní části trouby předehřáté na 175 °C. Pečte ho asi 60–70 minut, dokud jeho povrch nebude upečený dozlatova.
Hotový koláč nechte před nakrojením zcela vychladnout ve formě. Nejlépe chutná, pokud ho necháte přes noc vychladit v lednici.
Křupavý cibulový koláč
Pokud sladkému příliš neholdujete, máme tady něco i pro vás. Božský cibulový koláč se slaninou pochází z Německa a vzhledem připomíná pizzu. Jeho těsto je křehké a křupavé a místo rajčatového základu se používá zakysaná smetana.
Suroviny:
Na těsto:
250 g hladké mouky
120 ml vody
2 lžičky sušeného droždí
½ lžičky soli
Na náplň:
1 kelímek zakysané smetany
1 červená cibule
200 g anglické slaniny
200 g ementálu
čerstvý pepř
Jak na to?
Ve vlažné vodě rozmíchejte sušené droždí a nechte chvilku odstát, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bublinky. V míse smíchejte prosátou mouku se solí, uprostřed vytvořte důlek a nalijte do něj připravený kvásek.
Pomocí ručního hnětače vytvořte pružné těsto. Lehce ho posypejte moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 45 minut kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte ho na dvě stejně velké části. Z každé z nich vyválejte obdélníkový plát, potřete zakysanou smetanou, opepřete a obložte kolečky cibule a kostičkami slaniny.
Na závěr koláč posypejte nastrouhaným sýrem, vložte do trouby předehřáté na 250 °C a pečte asi 10 minut. Koláč podávejte ještě teplý.
Tohle vypadá naprosto báječně! Vaječný koláč s tvarohem je super kombinace, moc se na to těším.
Perfektní recept na víkendové pečení. Miluji kombinace tvarohu a citronu, určitě to vyzkouším!
Jsem nadšená z tohoto receptu! Miluju tvaroh a citron v dezertech, určitě tohle vyzkouším. Díky za tip.
Tenhle vaječný koláč zní skvěle, jako návrhářka ocením hezky prezentované jídlo. Určitě si ho vyzkouším upéct!