Napomoci dobrému chodu jater a vyhnout se problémům umí správná strava. Po kterých potravinách sáhnout, když chcete namáhaným játrům ulevit?
Játra plní velké množství procesů a jsou schopná vydržet větší zátěž. Pokud jsou ale dlouhodobě zatěžovaná, vede to k jejich přetížení. Jakými potravinami podpoříte jejich funkčnost?
Kurkuma
Platí za jeden z nejsilnějších přírodních prostředků, který aktivně chrání játra před poškozením toxiny a také napomáhá regeneraci poškozených jaterních buněk. Dále pomáhá produkci žluči, zmenšuje přeplněné jaterní kanálky a zlepšuje funkci žlučníku.
Olivový olej
Malá studie u jedenácti lidí s nealkoholovým onemocněním jater zjistila, že konzumace jedné čajové lžičky (asi 6,5 ml) olivového oleje denně zlepšila hladinu jaterních enzymů a tuků. Účastníci měli také menší akumulaci tuku a lepší průtok krve v játrech.
Mořské ryby
Tuky obsažené v tučných rybách (losos, tuňák, makrela) jsou prospěšné také pro játra. Pomáhají předcházet hromadění tuků, udržují normální hladinu enzymů, bojují proti zánětu a zlepšují inzulinovou rezistenci.
Mrkev
Mrkev dodává organismu vodu, flavonoidy a beta-karoten pomáhající bojovat s rizikem jaterního zánětu nebo cirhózy. Rovněž působí jako antioxidanty a díky tomu mohou podpořit zdraví jater.
Zelený čaj
Obsahuje katechiny, druh antioxidantů, které prokazatelně odstraňují tuk z jater a podporují jejich správnou funkci. Tento mocný nápoj chrání játra před kumulací toxinů, které je mohou poškodit.
Menší studie u pacientů s nealkoholovým ztučněním jater zjistila, že pití zeleného čaje s vysokým obsahem antioxidantů po dobu 12 týdnů zlepšilo hladinu jaterních enzymů.
Česnek
O česneku se ví, že je bohatý na alicin, jenž chrání tělo před oxidačním poškozením. Tenhle zázrak rovněž ochraňuje játra a stimuluje je k aktivaci enzymů, které mohou vyplavit škodliviny.
Káva
Účastníci lékařské studie, kteří pili tři šálky kávy denně, méně inklinovali k chronickému onemocnění jater v porovnání s těmi, kteří konzumovali pouze jeden šálek kávy denně.
Připravte si léčivý čaj
Z kořene nebo hořkých listů pampelišky neboli smetánky lze připravit čaj, který čistí játra, optimalizuje tvorbu žluči, ulevuje při bolestech žlučníku.
Pijte až třikrát denně
Zalijte lžičku sušených listů 250 ml vody a nechte 5 minut louhovat. Na nápoj z kořene pampelišky stačí povařit čtvrt lžičky sušeného kořene 10 minut v 500 ml vody a nechat 30 minut louhovat. Hodí se pít před jídlem 2–3krát denně, ne však dlouhodobě.
Wow, tak to jsou skvělý tipy! Mořský ryby miluju, takže super, že pomáhaj taky na játra. Díky za info!
O olivovém oleji jsem toho slyšela mnoho, ale netušila jsem, že je tak prospěšný i pro játra. Kurkuma mě taky zaujala, určitě to vyzkouším.
Jsem ráda, že jsem se o těchto potravinách dočetla. Zelený čaj a kurkuma budou ode dneška součástí mého jídelníčku. Sport a zdravá játra jdou předci ruku v ruce!