nejsem sama
Úvod
Krása a zdraví
Recepty
Nápady
Magický svět
Cestování
Partnerské vztahy
Příběhy
Domů     Grilovací sezona na zahradě je tu!
Grilovací sezona na zahradě je tu!
Nejen šťavnaté masíčko a zelenina, vyzkoušejte třeba i sladké dobroty na grilu

Kromě toho, že jsme národ houbařů, určitě by se dalo říci i to, že je pro nás podobným sportem i grilování. Jak tomuto koníčku přizpůsobit zahradu a co vám nesmí chybět?

Ačkoli se dá grilovat prakticky po celý rok doma, jistě se také těšíte na první letní dny, které jsou k přípravě pokrmů provoněných kouřem jako stvořené.

Jestli rádi zvete na grilovačku přátele, venkovní kuchyň byste určitě měli zvážit. Ke grilování se nejvíce hodí hlavně miniaturní cherry rajčátka na větvičce nebo rajčata steaková, která znáte jako masitá. Některé druhy zeleniny můžete dát na gril celé, jiné budou lepší na plátky. I opékání buřtů má na první pohled jen samé výhody, ale měli byste si dát pozor na šíření kouře a na jiskry. Venkovní kuchyň má své kouzlo, a pokud v létě trávite většinu času na zahradě, je to i velice praktické řešení. Když si dáte se zeleninou záležet, obejdete se i bez masa. Na přípravu osvěžujících nápojů můžete vyzkoušet i méně tradiční bylinky. Drinkové „jedničky“: Máta peprná (Mentha x piperita) Drinkové „jedničky“: Mateřídouška úzkolistá (Thymus serpyllum) Drinkové „jedničky“: Meduňka lékařská (Melissa officinalis) Z bylinek vytvoříte skvělé marinády a pesta, některé zase skvěle podtrhnou osvěžující nápoje. „Zelené“ koření: Dobromysl obecná (Origanum vulgare) „Zelené“ koření: Saturejka horská (Satureja montana) „Zelené“ koření: Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) „Zelené“ koření: Listová petržel (Petroselium crispum) „Zelené“ koření: Tymián obecný (Thymus vulgaris) „Zelené“ koření: Yzop lékařský (Hyssopus officinalis) Na gril můžete dát ze zeleniny prakticky cokoli. Ananasem rozhodně nic nezkazíte, nebojte se ale ani jiných druhů ovoce. Grilovaný vodní meloun je úžasným chuťovým zážitkem. Dochutit ho můžete trochou slaďoučkého medu. Grilované ovoce můžeme doplnit zmrzlinou, bílým jogurtem, zakysanou smetanou nebo bylinkovým dipem. Z ovocných špízů budou nadšené hlavně děti. Grilovaný banán si skvěle sedne s hořkou čokoládou. Na gril můžete dát i marshmallow. Některé pevnější druhy zeleniny můžete před grilováním i lehce povařit.

Nejlepší pomocníci

Gril bývá pro naprostou většinu milovníků venkovního grilování jasnou volbou. Kromě toho na dřevěné uhlí můžete zvolit plynový nebo elektrický.

Ani při cestování se nemusíte omezovat, stačí se vybavit malým přenosným grilem a šikovným setem grilovacího náčiní, které se dá snadno zabalit do přenosné tašky.

Pokud ale dáte přednost pohyblivému ohni, bude tou nejlepší volbou klasické ohniště. Můžete ho postavit ze žáruvzdorných cihel nebo kamene nebo si pořídit kovové.

První varianta se bude hodit hlavně tehdy, když chcete opékat sele, druhé řešení zase bude vyhovovat těm, kteří rádi stěhují ohniště po různých koutech zahrady. A pokud vám ohniště ani gril nestačí, můžete si rovnou pořídit udírnu.

Léto v letní kuchyni

Letní kuchyň nesmí chybět na zahradě žádného milovníka vaření.

Blízko, nebo radši dál?

V případě menší kuchyně se určitě vyplatí dobrá dostupnost od domu. Přece jenom hrozí, že budete muset přenášet více věcí z interiérové kuchyně.

Větší vzdálenost zase bude výhodná hlavně z toho důvodu, že vám domů nepronikne nepříjemný kouř. V plně vybavené venkovní kuchyni by neměly chybět přípojky k elektrické energii ani k vodě.

Kromě grilu můžete kuchyň vybavit i sporákem nebo dalšími elektrospotřebiči. Bude se hodit i venkovní osvětlení, které může mít podobu klasických exteriérových světel i světelných řetězů, které se postarají o tu správnou atmosféru.

Když se příprava pokrmů přesune na čerstvý vzduch

✿ Grilování i opékání buřtů má na první pohled jen samé výhody, a přiznejme si na rovinu, že hlavně ty příjemné. Ale i tak byste si měli dát pozor nejen na šíření kouře, ale třeba i na jiskry.

✿ Jakékoli vaření, pečení, grilování a uzení se často neobejde bez otevřeného ohně. Nechceme vás rozhodně strašit, pár věcí ale mějte na paměti. Gril rozpalujte jen v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů nebo rostlin.

V případě ohniště myslete na žáruvzdornou podlahu. Ostatně ta se vyplatí prakticky kdekoli, kde se griluje, peče, udí nebo opéká. Materiál by měl v každém případě snést i trochu nevybíravého zacházení.

Z ohniště nebo grilu se totiž může vysypat popel, sem tam odlétnou jiskry nebo na podlahu upadnou zrovna dopečené dobroty. Materiál by měl být vůči tomu všemu odolný.

Právě proto se do letní kuchyně moc nedoporučuje podlaha ze dřeva, mnohem lepší volbou bude štípaný nebo lomový kámen či betonová nebo keramická dlažba.

✿ Pozor si ale dávejte také na kouř nebo omamnou vůni pokrmů. Ta by se vám neměla vloudit do domu a neměla by obtěžovat ani sousedy.

Pokud nemáte na své zahradě místa nazbyt, snažte se alespoň o odclonění, které zabrání přímému šíření kouře tam, kde by mohl škodit. Dobrým pomocníkem bude oddělovací stěna ze dřeva nebo slitiny cortenu. Přírodní variantou bude živý plot nebo skupinka keřů.

Dobroty navoněné bylinkami

K srdci nám přirostly už dávno. Zatímco spoustu bylinek běžně pěstujeme na zahradě, některé se teprve učíme používat. Jaké se vám budou hodit nejvíc při vašem letním kouzlení?

Majoránka a bazalka vám pomohou s lepším trávením. Tento aromatický druh se perfektně hodí k podtrhnutí chuti ryb nebo grilovaných rajčat. Nezapomínejte na ni ani při přípravě pesta nebo marinád na vepřové maso.

Klasika i netradiční chutě

Do marinád na maso, ryby nebo zeleninu se kromě bazalky hodí také saturejka, voňavý yzop, pelyněk brotan, estragon, tymián nebo dobromysl. V případě šalvěje lékařské se používají většinou celé listy na ovonění masa.

Použít ale můžete i typicky polévkové byliny, tedy listovou petržel či její příbuznou kudrnku nebo také libeček. Na grilování se vám bude hodit například slanorožec.

Mezi drinkové byliny patří různé odrůdy i druhy máty. Jistě vás osloví máta ananasová, limetková, mandarinková, banánová nebo jahodová.

Dobrou volbou bude i meduňka, mateřídouška citronová či levandule, ale i verbena citronová, šalvěj medový meloun nebo tymián s vůní damašské růže.

Ze zahrady rovnou na gril

I když možná patříte mezi zaryté masožravce, i tak vám bude na grilu možná ještě něco chybět. Chuť masa podtrhněte grilovanou zeleninou. Jedině díky ní bude grilovací zážitek kompletní.

Na zahradě určitě nemusíte mít zeleninové plantáže. Zázraky ke grilování často najdete i v květináči na terase nebo balkonu. Jaká zelenina se hodí ke grilování nejvíce?

Jde to i bez masa

Na grilu se dá opéci prakticky všechna zelenina. Pokud si dáte s její přípravou záležet, obejdete se i bez šťavnatého masa nebo ryb. Zeleninu tedy neberte jen jako přílohu, díky správné přípravě se stane plnohodnotným jídlem.

Na tenké plátky, nebo celé?

Drobnoplodé odrůdy rajčat nebo feferonek můžete dát na gril klidně v celku. Zeleninu s velkými plody raději nakrájejte.

Tykve či cukety nakrájejte na plátky široké okolo jednoho centimetru. O podobnou přípravu si říkají i masitá rajčata nebo většina velkoplodých odrůd paprik.

Jak připravíte zeleninu dál, záleží na vašich chutích. Můžete ji marinovat podobně jako maso nebo ji můžete okořenit až na grilu. Na vodu bohaté cuketky můžete předem posolit a vyloučenou vodu z nich otřít.

Každá zelenina potřebuje to své

Doba, kterou zelenina stráví na roštu, se bude odvíjet hlavně od jejích vlastností. Zatímco pevnější zeleninu budete muset grilovat i půl hodiny, některým druhům bude bohatě stačit čtvrthodina.

Rozpalte gril

Zeleninu na roštu nikdy „netrapte“ zbytečně dlouho. Nejenže se z ní dlouhým grilováním ztratí všechny cenné látky, většinou se na ní špatné zacházení projeví i pevnou slupkou nebo vysušením.

Jak dlouho?

Některé pevnější druhy zeleniny můžete před grilováním i lehce povařit. Přesně tak tomu je u kukuřice nebo brambor. Bez povaření počítejte s přibližně půlhodinovým grilováním.

Mnohem rychlejší to bude například u lilku nebo mladých cuket. Jim bude stačit tepelná úprava okolo deseti minut.

Aby bylo vše dokonalé

Grilovat se dá překvapivě hodně druhů zeleniny. Jakou tedy zvolit, aby byl výsledek dokonalý?

Vpřípadě zeleniny snad ani nejde šlápnout vedle. Grilovat se totiž dá zelenina s vyšším i nižším obsahem vody, s pevnými i měkkými pletivy.

Záleží hlavně na její přípravě a ochucení. Mezi přílohovou klasiku patří čerstvé brambory, které můžete položit na gril oloupané nebo se slupkou.

Zkusit se dají i batáty nebo topinambury. Skvělou přílohou ale budou také tykve, například odrůdu Hokkaidó lze připravit na jakýkoli způsob.

Grilovat ale můžete také dýni špagetovou, ze které vidličkou vykouzlíte zeleninové špagety. Kromě tykví se můžete pustit i do grilování patizonu či cukety.

Jestliže cuketky sklidíte včas, nemusíte je zbavovat ani slupky. Nezapomínejte ani na celé stroužky česneku, cibuli, kukuřici, mrkev, celer nebo pastinák.

Rajčatová symfonie

Ke grilování se nejvíce hodí hlavně miniaturní cherry rajčátka na větvičce nebo rajčata steaková, která znáte jako masitá. Stačí je jen nakrájet na plátky a už se těšit na výsledek.

Kromě rajčat s typicky červenou slupkou můžete zkusit prakticky jakkoli barevné plody.

A co dál?

Nesmíme ale zapomenout ani na lilek, který jinak platí za chuťově neutrální zeleninu. V jeho případě se rozhodně nebojte výrazného koření. Lilek bude chutnat tak, jak ho ochutíte.

Sladká tečka

Maso, bylinky a zelenina jsou trojicí, kterou jste na grilu už stoprocentně měli. S grilováním ovoce ale možná ještě zkušenosti nemáte.

Většina z nás zkouší stále dokola několik osvědčených receptů, které sem tam vylepší novým kořením. Pokud ale chcete vystoupit ze zažitých kolejí, zkuste položit na gril tentokrát i sladké ovoce.

Od melounu přes banán až po klasiku

Jakmile ale jednou zkusíte grilované broskve, jahody nebo meloun, pochopíte, že se vám otevřou zcela nové chuťové zážitky. Grilovat se dá překvapivě hodně ovoce, kupodivu i to hodně šťavnaté.

Možná už máte zkušenost s grilovaným ananasem nebo banánem. Ti o něco zkušenější možná grilovali přepůlené jahody nebo broskve, kterým grilování vyloženě sedí. Grilovat se dá i vodní nebo cukrový meloun.

Jak ovoce správně připravit?

Ovoce na gril by mělo být čerstvé a bez jakýchkoli otlaků. Ananas zbavte pevné slupky, vykrojte střed a nakrájejte na centimetrové plátky.

Jahody většinou stačí jen přepůlit. Broskev zbavte pecky, rozpulte a dejte je rovnou na gril, další přípravu již nepotřebuje. Banán se griluje bez nebo se slupkou.

I bez dochucení bude dokonalé

Ovoce nemusíte před grilováním nijak dochucovat, přirozeně obsažený cukr v něm totiž lehce zkaramelizuje. Pokud ale chcete, můžete to ho doplnit zmrzlinou, bílým jogurtem, zakysanou smetanou nebo bylinkovým dipem. Ideálními bylinkami k dochucení jsou máta, meduňka nebo lípie.

Něco dobrého navrch

Venkovní stolování je jako stvořené pro každodenní příležitost, ale ještě mnohem více pro společenské příležitosti. Zatímco při setkání s přáteli jistě oceníte dobře vybavený bar, na dětské party si zase rádi dopřejete zmrzlinu a domácí limonády.

Pozor, grilovat se dá i sladké

Grilovaný banán bude chutnat nejen dospělým, ale i menším strávníkům. Zkusili jste ale už někdy třeba grilovanou zmrzlinu?

K této specifické přípravě se hodí například vanilková nebo karamelová zmrzlina, stačí ji zabalit do alobalu a dát na gril. Můžete si také opéci ovocné špízy.

Na špejli napíchněte kousky ananasu, broskví, melounu nebo banánu. Nesmíme ale zapomenout ani na pečenou klasiku dětských oslav, tedy na marshmallow.

Pokusy s grilovaným ovocem

Ačkoli bude dobré i bez všech možných úprav, můžete si s ním ještě trochu pohrát a vytvořit z něj perfektní dezert. Vyloženě sladké ovoce zakápněte citronem, zvýrazníte tak jeho ovocnou chuť.

Zkaramelizované ovoce ještě můžete na chvilku ponořit do cukru. Broskve se dají také flambovat.

Jakmile je ugrilujete, stačí je zakápnout několika kapkami oblíbeného alkoholu a zapálit. Na grilu je ponechte do chvíle, než oheň sám zhasne, pak už si můžete pochutnávat.

Mnohem snazší a časově méně náročnou úpravou je dochucení tradičním kořením. Broskvi, banánu nebo jahodám bude sedět skořice.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
nikolanemcova

Recepty vypadaj super, kopec věcí by se dalo vyzkoušet. Jen škoda, že ve městě nemám velkou zahradu, ale snad něco na tom balkóně dám dohromady. 😀

dagmar

No tak tohle je super. Už se nemůžu dočkat, až vyrazim promarketovat to všecko co tu píšou. Jsem z Plzně, tak u nás se griluje na každým kroku hned jak je hezky.

ludmila122

Jako programátorka trávím spoustu času u počítače, takže tyhle praktické rady, jak si užít léto venku, vážně ocením. Plynový gril už mám, ale teď zvažuju i to ohniště. Díky za tipy.

gabrielacerna

Úžasný článek! Vždycky jsem hledala inspiraci, jak si zpříjemnit grilovací sezónu a tento rok to bude konečně ve velkém stylu. Napadlo mě, že bych mohla do letní kuchyně přidat i malý bylinkový záhonek pro čerstvé koření.

sdílejte článek
Související články
Nasušte si bylinky do zásoby, za dlouhých zimních večerů si z nich pak můžete vyrobit domácí kosmetiku. Ta vás vyjde na pár korun a vy budete mít jistotu, že obsahuje opravdu jen ty nejkvalitnější přírodní suroviny. Pokud chcete hladkou a zářivou pleť, začněte ji hýčkat přírodními produkty vlastní výroby! Voňavá měsíčková mast Budete potřebovat: 3 lžíce včelího […]
Ráda zavařujete a zbyly vám sklenice? Vezměte lepidlo, provázek, barvy a štětce a vyrobte z nich něco pro radost i užitek. Stát se na chvíli designérem osvěží ducha a vaši kreativitu. Retro pro švadlenky 1. Budete potřebovat klubko režného provazu, čistou sklenici od kompotu, pár knoflíků a lepidlo nebo tavicí pistoli na silikonové tyčinky. Také […]
Máte doma nasušené bylinky či květiny nebo se k sušení chystáte? Pak jim pořiďte slušivý obal, který můžete využít také na sušené houby. Co budete potřebovat? ➜ látky, stuhu, provázek nebo šňůrku ➜ šicí potřeby, nůžky, pravítko, krejčovskou křídu nebo fix, špendlíky, spínací špendlík, jehlu a nit ➜ pokud máte v plánu vyrobit větší sáček, bude […]
Vytvořte spolu s vašimi ratolestmi kouzelné barevné rybičky nebo ptáčky ze starých cédéček. Výroba této veselé dekorace bude bavit nejen děti, ale i vás! A.  Snad každý má doma nějaká stará CD, která už nepotřebuje. A to je skvělý materiál pro tvoření. Zapojte do něj i svá vnoučata nebo děti a vyrobte společně roztomilé rybičky nebo ptáčky. Kromě […]
reklama
Partnerské vztahy
Psychický teror vás umí zničit!
Je snadné stát se obětí psychického teroru a cesta z bludného kruhu ven se zdá skoro nemožná. Důležité je zavčas si uvědomit chorobné projevy partnera. Psychický teror je dnes častější, než si myslíte. Pod pojmem domácí násilí si představíte facky a modřiny. Jenže nemusí vždy padnout rána. Slova, gesta či vražedné pohledy kolikrát zraní více než facka. Pasivní […]
Nejste na něm až příliš závislá?
Ocitáte se v panice, když nejste se svým protějškem, nebo ho naopak ráda necháte věnovat se jeho zájmům? Pokud na něm visíte jako koule u nohy, vztah ztratí jiskru. Jak poznáte, kdy si koledujete o malér? Na začátku si možná připadáte jako jedno tělo, jedna duše, což se vám zdá opojné. Ale po vyprchání zamilovanosti taková připoutanost začne omezovat. I když je […]
A pak přišel rozvod…
Po pádu ze schodů se o mě staral syn, který se k nám na chvíli přistěhoval. Když se ale vracel domů k manželce pro nabíječku, spatřil něco, co ho málem zničilo. Když se můj jediný, vymodlený syn Tonda ženil, byla jsem štěstím bez sebe. Dlouho to vypadalo, že nám snad zůstane doma na krku a bude se starat […]
Recept na šťastný vztah je tak prostý
Stačí znát pravidlo 2-2-2, a nikdy nic vaši lásku nezničí. Fígl je pouze v tom, že si na sebe s partnerem pravidelně uděláte čas, který budete trávit jen pospolu. Když už se jednou na tuto cestu dáte, je důležité ji dodržovat. Naplánujte si tento čas dostatečně dopředu a nedovolte, aby vám do toho něco vlezlo.  Uvidíte, že se to vyplatí a do vašeho vztahu se znovu […]
Cestování
Pojďme slavit víno!
Vinná réva dozrála letos dříve. Dočkali jsme se už burčáku a vinobraní se zajímavými programy a slavnostními průvody se na vás těší! Nabízíme ochutnávku míst, kde na vás čekají. Po stopách Karla IV. Oslavám vinobraní je hlavní město nakloněno hodně. Velký milovník vína Karel IV. si Prahu zamiloval, a proto tady založil hned několik skvělých vinic. Pražská […]
Perla Atlantiku – Madeira
Právě září je nejspíš tím nejlepším měsícem, kdy se vypravit na ostrov Madeira. Oceán je tu příjemně vyhřátý a uniknete také náporu turistů v hlavní sezoně. Na mapě možná působí daleko, ale vězte, že vás od pohádkové dovolené na ostrově Madeira dělí jen čtyři hodiny letu. Madeiře se přezdívá „ostrov věčného jara“, a to právem, protože tu celoročně […]
Krásně vyhřátá Egejská riviéra
Pláže tu jsou nádherné, moře tyrkysové a lidé příjemní. Většina se cítí být Řeky, i když už dávno patří Turecku! To nevadí! Poznáte tu díky tomu dvě úžasné kultury! Na Egejskou riviéru se jezdí hlavně za sluncem, úžasnými plážemi a průzračným mořem, které má tyrkysový nádech. Dovolenou si tu můžete zpestřit také výlety za antickými památkami, kterých tu […]
Ostrov věčného jara
Madeira je portugalské souostroví v Atlantském oceánu. Jedinými obydlenými ostrovy jsou Madeira a Porto Santo. Patří mezi celoročně vyhledávané turistické lokality hlavně kvůli stálé teplotě a přírodním krásám. Madeira je nazývána ostrovem věčného jara. Teplota zde ani v zimě neklesá pod 18 °C, v září a říjnu je zde příjemných 25 °C, takže je ideální […]
Krása a zdraví
Dejte kopřivce červenou, dokáže být pořádně záludná!
Svůj název dostala kopřivka podle vyrážky, která se nápadně podobá požahání od kopřivy. Jedná se o druh kožního onemocnění, za kterým ve většině případů stojí alergická reakce. Co na ni platí? Stačí konzumace kyselého ovoce, bodnutí hmyzem nebo reakce na sluneční záření, a kopřivka začne vystrkovat růžky. Na vině může být také stres, přílišné tření kůže o oděvy […]
Ale no tak, nech ty nehty!
Okusování nehtů a kůžičky kolem nich není jen dětský zlozvyk. Možná byste se divili, kolik dospělých s ním marně bojuje. Je to i váš případ? Ať už si koušete nehty kaž­dou chvíli, nebo jen občas, neprospívá to ani jim, ani vám. A zbavit se tohoto zlozvyku je běh na dlouhou trať. Zjistěte příčinu Kousání nehtů má často […]
Jaké bylinky pomohou při hučení v uších?
Hučení, které vnímáme, obvykle vzniká v našem sluchovém ústrojí. Může být ale také příznakem zánětu nebo poranění v oblasti hlavy či krku. Tinnitus často souvisí se stresem a vyčerpávajícím životním stylem. Zatímco některé potrápí jen krátce, jiní mohou zvoněním, šuměním, cinkáním či duněním v uších trpět půl roku, nebo dokonce celý život. Hučení v uších je velmi nepříjemné, a tak […]
Souboj řasenek: Vykouzlete sexy pohled
Co si budeme povídat, řasenka dodá líčení šmrnc. Jenže v drogerii je jich nepřeberné množství, do toho ještě různé typy kartáčků a čert aby se v nich vyznal. Objemové, prodlužující, tvarující, vyživující, voděodolné a hypoalergenní, to je základní rozdělení řasenek, ze kterých můžete vybírat. Což o to, vy jistě sáhnete po té, kterou potřebujete, ale co kartáček? Řasy až k nebesům […]
Magický svět
Mušle z dovolené mi začala čarovat v peněžence
U moře jsem tehdy byla poprvé v životě a hned jsem si tam našla kouzelnou mušli pro štěstí. Věřím, že právě díky ní se můj život obrátil k lepšímu. Před třiceti lety jsem prožívala nejtěžší období svého života. Byla jsem zrovna na druhé mateřské. Manžel se vrhnul hned po revoluci s kamarádem na podnikání, a moc se jim dařilo. Peníze vydělával […]
Nejlepší maminka podle hvězd
Víte, že na to, jak zvládáte svou rodičovskou roli, má vliv i den vašeho narození? Sluneční znamení vám odhalí pravdu, jak působíte na své děti, a vysvětlí, proč se někdy chovala celkem zvláštně i vaše maminka! Beran 21. 3. – 20. 4. Tvrdohlavé Beranky se snaží předat dětem schopnost umění zvládnout životní překážky. Mars vám propůjčil neoblomnou sílu, díky které […]
Vůně pivoněk ve mně probudila jasnozřivost
Ta vůně mě uchvátila. Linula se po zahradě a budila ve mně krásné pocity. Když jsem si ty květiny přinesla domů, měla jsem divný sen. Miluju květiny, kdybych měla zahradu, měla bych jich tam plno a rostly by si dle libosti. Určitě by to byla nejkrásnější zahrada v širokém okolí. Jenže domek se zahradou je celý život můj […]
7 ctností podle horoskopu
Každý z nás je jiný a ovlivňují nás rozdílné faktory. Když porozumíte vlastnostem, které vám nadělily hvězdy, může vám to v životě hodně pomoci. Třeba při výběru partnera nebo změně zaměstnání. Pojďte se proto spolu s námi podívat na to, jaké karty vám osud přidělil. 1. Víra, optimismus, naděje a láska Každý z nás potřebuje něčemu věřit, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nedokázala jsem překonat ten pocit studu
skutecnepribehy.cz
Nedokázala jsem překonat ten pocit studu
Ten neznámý muž si na mě počkal, a pak mě zatáhl do sklepa. Zachránila mě náhoda. Byla ale velká chyba, že jsem to nenahlásila policii. Vím, že dnes bych jednala jinak, než tomu bylo před skoro třiceti lety, čas už ale zpátky nevrátím… Vracela jsem se tehdy domů z práce za tmy a ani v tom nejhorším snu mě nenapadlo,
Sumerové: Nabyli svou moudrost od civilizace z hvězd?
enigmaplus.cz
Sumerové: Nabyli svou moudrost od civilizace z hvězd?
Sumerové začali zaznamenávat svou historii někdy kolem r. 2300 př. n. l. Přesto dodnes nevíme, kde se tento národ vzal a odkud pochází jeho vědění.   [gallery ids="145686,145688,145687"]
Annu K. pronásleduje rakovina
nasehvezdy.cz
Annu K. pronásleduje rakovina
Je slavná, zdánlivě má vše. Jenže Annu K. (59) provázejí tragédie a život se jí začal hroutit už v devatenácti. Když ještě jako Luciana Krecarová studovala na konzervatoři a měla před maturitou, je
Zázračný jíl: Léčení, které používali už staří Egypťané
panidomu.cz
Zázračný jíl: Léčení, které používali už staří Egypťané
V dnešní uspěchané době není vůbec špatné na chvíli zastavit a soustředit se sami na sebe a třeba i na vyšší síly. Vnímat své tělo hlavně v době, kdy nás trápí nějaké tělesné neduhy. Například současná sofijská jóga učí právě to, aby se lidé navraceli k samoléčení, které mohou zvládnout sami doma, a nemuseli s každým neduhem
Les Pánova březina: Obchází zde duch umučené kněžny?
epochalnisvet.cz
Les Pánova březina: Obchází zde duch umučené kněžny?
Že strašidelné lesy existují pouze v pohádkách? Ale kdeže! Jen na území Česka se takových lesů nachází hned několik. Jedním z nich je i Pánova březina, k němuž se vážou legendy z dob třicetileté války. Les budí hrůzu nejen v lidech, ale také ve zvířatech. Navíc zde došlo už k mnoha úmrtím, naposledy koncem roku
Jak snížit teplotu ve vlivem změny klimatu přehřátých světových metropolích?
21stoleti.cz
Jak snížit teplotu ve vlivem změny klimatu přehřátých světových metropolích?
Letošní léto ukázalo, jak horko může v důsledku globálního oteplování být. Pocítili to lidé doslova ve všech koutech světa, nicméně vlny horka se přesto snášely lépe v přímořských letoviscích než rozp
Rodinné útočiště v nitru přírody
rezidenceonline.cz
Rodinné útočiště v nitru přírody
Oděná do hrubě řezaných prken ze červeného cedru splývá vícegenerační rezidence Muskoka s terénem typickým ošlehanými stromy a předkambrickým podložím. Návrh kanceláře Akb Architects při jejím koncipování vyšel vstříc požadavkům na environmentalitu i dokonalý uživatelský komfort. Lákavá destinace na severu Ontaria se ukázala pro umístění sídla, tvořeného třemi vzájemně propojenými objemy, jako naprosto ideální. Objekty
Don Carlos: Týral sadistický dědic trůnu sluhy i zvířata?
historyplus.cz
Don Carlos: Týral sadistický dědic trůnu sluhy i zvířata?
Španělská královna Marie v červenci 1545 trpí v ukrutných bolestech. Porod se nevyvíjí dobře a trvá nesmírně dlouho. Po čtyřech dnech vyčerpaná choť Filipa II. umírá. Ani chlapec, kterému dala život, na tom ale není nejlépe… Filip II. Španělský (1527–1598) si nejistě prohlíží miminko v kolébce. Dítě je podivně zamlklé. Když ho chůvy vybalí ze
Vulcain se vrací do ČR
iluxus.cz
Vulcain se vrací do ČR
Přenesme se zpět do roku 1858. V malém švýcarském městečku La Chaux de Fonds byly položeny základy značky, která vtrhla jako vulkán do hodinářského světa a pořádně tam rozvířila vody. Základy položil
Vychutnejte si tradiční gastronomii Plzeňského kraje!
epochanacestach.cz
Vychutnejte si tradiční gastronomii Plzeňského kraje!
Mňam, pojďte s námi ochutnat speciality Plzeňského kraje! Objevte atmosféru pivnic s výtečnou gastronomií, poznejte delikatesy ze Šumavy i Chodska. Vyhlášené chodské koláče i křimické zelí, špekové a jiné knedlíky, sladké dobroty, to vše můžete ochutnat v tomto regionu. Většina typických chodských jídel je prostá a vychází z nejlevnějších dostupných surovin, především brambor, mouky a zelí. Na jídelním lístku můžete dodnes objevit jídla z brambor pod
Lehký zeleninový salát s tofu
tisicereceptu.cz
Lehký zeleninový salát s tofu
Salát plný vitamínů a bílkovin si připravíte snadno a rychle z dostupných ingrediencí. Určitě i některé z nich budete mít doma. Ingredience 50 g tofu 1 lžíce sójové omáčky 6 listů ledového sal
Masové protesty ve španělsku po šokujícím propuštění pěti sexuálních násilníků La Manada
epochaplus.cz
Masové protesty ve španělsku po šokujícím propuštění pěti sexuálních násilníků La Manada
Propuštění pěti násilníků zvaných La Manada, kteří v červenci 2016 napadli mladou dívku během oslav v Pamploně, vyvolalo masivní protesty napříč celým Španělskem. Obyvatelé reagovali na rozhodnutí soudců, kteří pachatele po nepravomocném odsouzení propustili z vazby po zaplacení kauce. Tento krok zvedl vlnu nevole a vedl k diskusi o spravedlnosti a právních předpisech v zemi.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz
4
0
Would love your thoughts, please comment.x