Základem rizota je kvalitní kulatozrnná rýže. Krevety mají jen málo kalorií a jde o lehký a dobře stravitelný hlavní chod. Můžete ho posypat i strouhaným parmazánem.
Potřebujete:
✿ 400 g rýže arborio
✿ 1 šalotku
✿ olivový olej
✿ 1 zeleninový bujón
✿ 2 dl vína
✿ 1 stroužek česneku
✿ 1 lžičku kari
✿ 25 g másla
✿ 250 g předvařených krevet
✿ 2 lžíce sterilovaného hrášku
✿ sůl, pepř
1. Z bujónu si připravte vývar. Šalotku nakrájejte najemno, česnek prolisujte. V kastrolu rozpalte olej a orestujte na něm šalotku s česnekem. Přidejte kari, sůl, pepř a rýži a za stálého míchání po dobu asi 1 minuty vše opražte.
2. Pak rýži zalijte částí vývaru a vína. Promíchejte a během vaření podlévejte zbylým vývarem a vínem, dokud rýže nebude uvařená al dente, tedy na skus.
3. Poté přidejte krevety a máslo a chvíli je s rýží prohřejte. Nakonec přidejte hrášek, ještě chvilku prohřejte a můžete podávat. Můžete dozdobit bylinkami.
Wow, super recept, určitě vyzkoušim! Neměla sem tušení, jak správně rizoto dělat, ale tohle vypadá hrozně jednoduše. Jen doufám, že to šalotku dobře nakrájim, s tím mám vždycky trochu problém 😀
Tak tohle rizoto musí bit fakt dobrý. Vypadá to jednoduchý a zdravý. Musim zkusit, krevety mam rada. Ani sem nevedela, že js to tak lehký jídlo.