Suroviny:
2,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru
¾ hrnku rozpuštěného másla
1,5 hrnku mléka
3 vejce
1 balení kypřicího prášku
kůra z ½ citronu
2 hrnky třešní
moučkový cukr na posypání
Postup:
Třešně omyjte a vypeckujte a nechte je v cedníku okapat. Žloutky vyšlehejte s mlékem a rozpuštěným máslem do hladké pěny.
Prosátou mouku smíchejte s cukrem, kypřicím práškem, najemno nastrouhanou citronovou kůrou a špetkou soli. Poté tuto směs postupně zašlehávejte k vaječnému základu. Mělo by vám vzniknout hladké těsto bez hrudek.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho do těsta vmíchejte. Velký plech vyložte pečicím papírem, připravené těsto do něho nalijte a rozprostřete ho po celé ploše plechu.
Na jeho povrch položte vypeckované třešně a koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 minut dozlatova.
Před vyjmutím z trouby vyzkoušejte propečenost těsta špejlí. Hotovou bublaninu nechte vychladnout a poté ji lehce poprašte moučkovým cukrem.
Tip!
Zkuste třešně obalit v mouce, při pečení tak neklesnou ke dnu.
Recept vypadá skvěle a zaroven jednoduše na přípravu. Fotografie hotové bublaniny by určitě byla nádherná! Těším se, až ji vyzkouším a fotku přidám do svého portfolia.