S jarem, sluníčkem a oteplením už nemáme tak nutkavou potřebu teplého sytého jídla pro zahřátí. A tak nastává čas salátů. Nemáme teď ale na mysli pouze jednoduché směsi nejrůznější zeleniny se zálivkou. Tyto jsou tak chutné, že se po nich budou olizovat i milovníci bůčku.
Salát z čínských nudlí s hovězím masem
Do tohoto salátu dobře upotřebíte vařené, dušené nebo pečené hovězí maso, které vám zbylo od jiného jídla, třeba svíčkové nebo roštěnek.
Suroviny na 4 porce:
75 g čínských nudlí, 250 g hovězího masa, 1 stroužek česneku, 1 červený paprikový lusk 1 červená chilli paprička, 5–6 snítek koriandru, 2 lžíce oleje, 3–4 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce drůbežího vývaru, 1 lžíce cukru, sůl
Postup:
Čínské nudle necháme změknout ve vlažné vodě. Maso nakrájíme na tenké proužky, papriky očistíme a pokrájíme rovněž na proužky. Česnek nasekáme na jemné plátky, koriandr nadrobno. Na pánvi rozpálíme olej, na kterém rychle orestujeme maso s česnekem a paprikou.
Okapané nudle přidáme s chilli papričkou k masu, krátce opečeme a hotovou směs vyklopíme na misku. Citronovou šťávu smícháme s vývarem, cukrem a koriandrem. Zálivkou zalijeme salát, promícháme a podle potřeby pořádně osolíme.
Šunka s makarony a sýrovou zálivkou
V krémové zálivce se sýrem ricotta najdeme pestrou směs zeleniny s těstovinami. Tento salát chutná znamenitě vychlazený.
Suroviny na 4 porce:
1 lžíce olivového oleje, 100 g otřených hub nakrájených na plátky, 1 utřený stroužek česneku, 3 lžíce čerstvé sekané petrželky, 100 g sýra ricotta, 6 lžic smetany, 2 lžíce francouzské hořčice, 2 lžíce octa balsamico, ¼ lžičky moučkového cukru a soli, mletý černý pepř, 200 g uvařených a okapaných makaronů nebo mušliček, 200 g mražené zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice), uvařené a okapané, 250 g dušené uzené šunky nakrájené na kostky, 2 lžíce sekané čerstvé pažitky
Postup:
Ve velké pánvi rozehřejeme olej a 4 až 5 minut na něm podusíme houby s česnekem. Přidáme petrželku a vaříme, dokud se všechna voda neodpaří. Ve velké míse smícháme ricottu, smetanu, hořčici, ocet, cukr, sůl a trochu pepře. Pak přidáme těstoviny a zeleninu.
Nakonec vmícháme šunku a houby. Hotové jídlo posypeme pažitkou a uložíme alespoň na hodinu do chladničky.
Kuřecí salát s brokolicí
Tento pestrý kořeněný salát má díky mangovému čatní jemně nasládlou příchuť.
Suroviny na 4 porce:
200 g těstovin, 300 g růžiček brokolice, 2 lžičky ostré kari pasty, 4 lžíce mangového čatní,1 lžíce bílého vinného octa, po 150 ml bílého jogurtu a kysané smetany, ½ lžičky soli, mletý pepř, 300 g vařeného nebo pečeného kuřecího masa nakrájeného na kostičky, 1 oloupaná červená cibule nasekaná nadrobno,1 červená paprika nakrájená na proužky, 2 lžíce mírně upražených plátků mandlí
Postup:
Těstoviny uvaříme a 3 minuty před koncem varu přidáme brokolici. Hotovou zeleninu i těstoviny vyklopíme do cedníku, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Mezitím smícháme v misce kari pastu, čatní a ocet. Směs ušleháme dohladka.
Přidáme jogurt, kysanou smetanu, sůl a trochu pepře. Vše dobře promícháme. Do velké mísy vsypeme brokolici s těstovinami, zalijeme polovinou zálivky a opět důkladně promícháme. Přidáme maso, cibuli, papriku a zbytek zálivky. Posypeme mandlovými lupínky.