Suroviny:
375 ml smetany ke šlehání
375 ml plnotučného mléka
8 g jemně mleté želatiny
1 vyškrábaný vanilkový lusk
55 g cukru krupice
pár jahod na ozdobu
Jahodová omáčka:
350 g mražených jahod
1 a půl lžíce medu
3 lžíce vody
Postup:
Mléko nalijte do misky a navrch nasypte želatinu, nechte pět minut odležet, aby želatina nasákla tekutinu. V hrnci si rozehřejte smetanu s cukrem a poté přilijte mléko s želatinou. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí.
Po odstavení z ploténky přidejte vnitřek vanilkového lusku. Skleničky naplňte do tří čtvrtin a nechte nejméně 4 hodiny ztuhnout v lednici. Mezitím si připravte jahodovou omáčku. Do hrnce dejte tři lžíce vody.
Do vody nasypte jahody a na mírném plameni je duste do úplného změknutí asi 10 minut. Ke konci přidejte lžíci a půl medu. Rozvařené jahody rozmixujte. Pokud chcete omáčku opravdu jemnou, přeceďte ji přes sítko. Nechte vychladit.
Když panna cotta ztuhne, přidejte k ní jahodovou omáčku. Ozdobte kousky jahod, lístky máty a můžete podávat.
Panna cottu ale nemusíte dělat jen s jahodami. Máte ráda nádech exotiky? Pak rozhodně vyzkoušejte panna cottu s mangovým pyré doplněným šťávou z limetky.
Skvělá bude i s meruňkami. Kombinace různých druhů ovoce z ní udělá neodolatelný a zároveň dokonalý dezert, který je radost servírovat.
Panna cotta je velmi oblíbený a jednoduchý dezert původem z Itálie, který lze přichystat během pár minut.
Na jeho základní verzi potřebujete jen pár surovin, ale dochutit ho můžete dle vlastní chuti a fantazie. Vyhrát si můžete nejen se smetanovým základem, ale i s přelivem.