Tento božský pokrm pochází ze severní Itálie, kde ho pod názvem vitello tonnato najdete snad na každém jídelním lístku.
Přestože se vám coby Středoevropance může kombinace tuňáka a telecího masa zdát poněkud zvláštní, dejte jí šanci. Uvidíte, že se vitello tonnato stane vaším oblíbeným letním jídlem!
Suroviny:
800 g telecí plece
1 cibule
1 mrkev
1 stonek řapíkatého celeru
1 stroužek česneku
250 ml bílého vína
1 ½ l vody
3 lžíce olivového oleje
2 bobkové listy
5 celých hřebíčků
pár kuliček černého pepře
sůl
Na omáčku:
2 vejce
2 plechovky tuňáka v oleji
3 marinované ančovičky
kapary
Krok za krokem:
1. Telecí plec omyjte, osušte a ostrým nožem z ní odtsraňte bílé části. Ve velkém hlubokém hrnci rozpalte olej a kus masa v něm ze všech stran zprudka opečte.
Mrkev a cibuli oloupejte, nakrájejte na menší kousky a přihoďte do hrnce k opečenému masu. Přidejte k nim také nadrobno nakrájený řapíkatý celer a stroužek česneku vcelku.
2. Následně přidejte hřebíček, bobkový list a kuličky černého pepře. Vše dobře promíchejte, zalijte bílým vínem a vodou a na středním plameni přiveďte k varu.
Přiklopte poklicí a vařte asi 45 minut. Během vaření naběračkou sbírejte pěnu, která se vytváří na hladině. Jakmile bude maso hotové, vyjměte ho z vody, vývar přeceďte a dejte stranou, později ho budete potřebovat.
3. Vejce vložte do vroucí vody a uvařte je natvrdo, trvá to asi 9 minut. Poté je zalijte ledovou vodou, a až budou dostatečně studená, oloupejte je a nakrájejte na menší kusy.
4. Do stolního mixéru vložte kousky vajec, přidejte scezeného tuňáka, vejce, ančovičky a asi 10 kousků opláchnutých kaparů. Vše zalijte asi 150 ml vývaru, který jste si předtím dala stranou. Rozmixujte do hladkého krému.
5. Omáčku i maso dejte asi na dvě hodiny do lednice, před konzumací by měly být opravdu studené. Poté studené maso nakrájejte ostrým nožem na co nejtenší plátky.
6. Naskládejte je na talíř, zakápněte je připravenou omáčkou a posypejte nahrubo nasekanými kapary. Podávejte s čerstvým bílým chlebem nebo focacciou.
Telecí plátky se šalvějí
Dalším oblíbeným italským receptem, který se připravuje z telecího masa, je saltimbocca, což doslova znamená „skoč do pusy.“
Přestože v posledních letech získala velkou popularitu obzvlášť v okolí Říma, původně pochází z města Brescia v Lombardii. Příprava tohoto receptu nevyžaduje žádné velké úsilí, ovšem výsledek je opravdu exkluzivní!
Suroviny:
4 telecí plátky
4 plátky parmské šunky
4 lístky šalvěje
50 g másla
100 ml bílého vína
50 g hladké mouky
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce vody
pepř
sůl
Jak na to?
Telecí plátky naklepejte tak, aby byly co nejtenčí. Na každý z nich položte kousek parmské šunky a lístek šalvěje a vše zajistěte párátkem. Do pánve vložte asi 40 g másla a přidejte lžíci olivového oleje.
Na středním plameni zahřejte, dokud se máslo nerozpustí. Spodní strany plátků obalte v hladké mouce a vložte jeden vedle druhého do pánve.
Lehce zvyšte plamen a plátky osmahněte dozlatova. Osolte a opepřete podle chuti, dejte však pozor, abyste to nepřehnala, parmská šunka je sama o sobě poměrně dost slaná.
Jakmile bude maso zespoda dostatečně opečené, zalijte ho bílým vínem, nechte ho krátce odpařit a poté pánev zakryjte poklicí. Nechte asi 2 minuty probublávat a poté maso vyjměte a dejte ho stranou.
Do výpeku v pánvi přidejte 10 g studeného másla a vodu. Omáčku za stálého míchání krátce prohřejte. Plátky masa naaranžujte na talíř a přelijte je vzniklou omáčkou. Jako příloha se nejlépe hodí bramborové pyré nebo dušená zelenina.
Tip!
Telecí maso je lahůdka, nahradit ho ale klidně můžete třeba krůtím.
Já si teda nemůžu pomoct, ale kombinace telecího s tuňákem mně zní fakt divně. Ale když tak čtu ten recept, začíná mi být jasný, proč to tak chválí. Možná to zkusím, když bude nějakej víkend volnější a budu mít čas si s tim pohrát.