Suroviny:
1 lilek
300 g cherry rajčat
3 lžíce olivového oleje
½ lžičky chilli
1 červená cibule
3 stroužky česneku
1 řapík celeru
2 lžíce rajčatového protlaku
2 plechovky nakrájených rajčat
1 lžička sušeného oregana
2 snítky čerstvého tymiánu
30 g kaparů
40 g rozinek
60 g vypeckovaných oliv
500 g těstovin penne
10 g tmavé čokolády
20 g čerstvé petrželky
1 lžíce balzamikového octa
sůl, černý pepř
Postup:
Omytý lilek nakrájejte na kostky, položte na vymazaný plech spolu s cherry rajčaty a pokapejte 1 lžící olivového oleje. Posypte solí, pepřem a chilli vločkami, vložte plech do předehřáté trouby a pečte 30 minut.
Mezitím nalijte zbývající 2 lžíce oleje do velké pánve. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno a přidejte do pánve. Z celeru ořízněte listy, nasekejte ho nadrobno a přidejte také.
Cibuli, česnek a celer restujte 10–15 minut za pravidelného míchání, dokud nejsou měkké a na pohled jakoby průsvitné. Do pánve přidejte rajčatový protlak a zamíchejte.
Poté přidejte nakrájená rajčata, oregano, tymián, kapary, rozinky a olivy, podle chuti trochu osolte a opepřete, poté snižte plamen a nechte vše 5 minut vařit. Přidejte opečené lilky a rajčata a opět důkladně zamíchejte.
Přiklopte poklicí a duste ještě 12–15 minut za občasného promíchání. Uvařte těstoviny al dente podle návodu na obalu. Mezitím si nasekejte nebo nastrouhejte hořkou čokoládu a přisypte ji do omáčky.
Nasekejte listy petrželky a přidejte část do pánve spolu s balzamikovým octem. Vařte pod pokličkou dalších 3–5 minut. Přidejte těstoviny, promíchejte, stáhněte z ohně a přiklopte pokličkou.
Nechte ještě nějakou chvíli dojít, aby se všechny chutě propojily. Před podáváním posypte těstoviny natrhanými lístky čerstvé petrželky.
Původně byla caponata předkrmem, který velmi připomíná francouzský ratatouille. Přidáte-li těstoviny, rázem máte z předkrmu chutný oběd nebo večeři a výhodou je, že co zbude, můžete jíst i studené.
Caponata s přidáním těstovin jako hlavní chod, to je skvělá myšlenka! Těší mě, když se tradiční recepty mírně upravují, aby vyhovovaly moderním stravovacím návykům. A ten nápad s čokoládou je opravdu originální.
Recept vypadá fakt zajímavě, ale nikdy jsem nezkoušela čokoláde do slaných jídlo. Asi to bude specifická chut, musím vyzkoušet tento víkend. 🙂