Tradiční voňavé jídlo z kořeněného mletého masa a rozinek.
Ingredience na 4–6 porcí:
● 1 kg libového mletého hovězího masa
● 2 plátky bílého chleba
● 2 vejce
● 1 lžíce rostlinného oleje
● 2 nakrájené cibule
● 1 lžíce másla
● 2 drcené stroužky česneku
● 1 lžíce kari
● 1 lžička kurkumy
● 1 lžička sušených bylinek (tymián, majoránka, petržel, oregano, šalvěj a bazalka)
● 3 hřebíčky
● 5 kuliček nového koření
● 2 lžíce meruňkového džemu
● 3 lžíce rozinek
● 6 bobkových listů
● 300 ml smetany
● sůl
● pepř
Postup:
Chléb zalijte studenou vodou a nechte ho odležet. Troubu předehřejte na 180 °C. Na pánvi rozehřejte máslo a asi 10 min na něm smažte cibuli, dokud nezměkne a nezačne zlátnout.
Do pánve přilijte lžíci oleje, přidejte drcený česnek a mleté maso. Dobře promíchejte a přitom rozdělujte maso na malé kousky. Opečte ho dozlatova, vmíchejte kari, bylinky, koření, džem, rozinky a bobkový list.
Osolte a opepřete. Přikryjte a poduste 10 min. Z chleba vymačkejte vodu a vmíchejte jej do masa. Směs pak navrstvěte do zapékací formy, uhlaďte a zalijte smetanou s rozšlehanými vejci. Pečte v troubě 35 min. Podávejte s rýží.
Příprava: 70 min
Cena za 1 porci: 42 Kč
Velice zajímavý recept. Bobotie jsem si dosud spojovala s komplikovanou přípravou, ale tento recept vypadá docela přístupně. Jsem zvědavá na kombinaci chutí, zejména na ten džem s rozinkami v masové směsi.
OMG! Tohle musím zkusit, vypadá to tak exoticky. A cena za porci? To je fakt super. Jen doufám, že mi to půjde s tím kořením, nejsem na nějaký experimenty, ale tohle si nemůžu nechat ujít.
Myslím, že je to skvělý nápad na oběd pro rodinu. Už jsem dlouho chtěla vyzkoušet něco nového. Sice trochu bojuju s tím kořeněním, ale určitě se podívám, jestli to všechno najdu ve špajzu.
Wow, to vypadá super! Přiznám se, že jsem nikdy neměla bobotie, ale určitě to zkusím. Jen doufám, že to nějak zvládnu uvařit 😀