nejsem sama
Úvod
Krása a zdraví
Recepty
Nápady
Magický svět
Cestování
Partnerské vztahy
Příběhy
Domů     Po stopách slavných pohádek, knih i filmů – Česká republika
Po stopách slavných pohádek, knih i filmů – Česká republika

Chcete výlet s příběhem? Vydejte se po stopách známých postav! Ať už je znáte z knih, filmů, či pohádek, ukážou vám místa, která si právem získala svou slávu.

Popelka

Chcete se vydat po stopách Libuše Šafránkové (†68), která ztvárnila legendární Popelku? Vyrazte na hrad Švihov u Klatov!

Zdejší stezka vás zavede např. do sadu, kde Popelka tehdy chovala sovu Rozárku, ale najdete tu také konírnu, kde byl dřív ustájen i statečný Jurášek. Dnes je z místa výstavní hradní sál, který vás nadchne!

Mimo jiné si můžete vyzkoušet Popelčin střevíček nebo se za dalšími místy vydat mimo hrad. Po žluté značce se dostanete k Meziboří, za fotbalovým hřištěm odbočíte mimo značku kolem potoka na Švihovská pekla, kde Popelka rozlouskávala oříšky.

Dostanete se také k rybníku, kde se převrhla macecha s Dorou. Pokud byste chtěli trasu kolem hradu projít celou, má cca 9 km.

Hrad Švihov si můžete prohlédnout také během plavby na lodičkách. Popelka Cimrman dal poprvé o sobě vědět v roce 1966 v Československém rozhlase. Své jméno dostal podle hokejisty Otty Cimrmana vlastně náhodou. Nezapomeňte se podívat také na vyhlídku U Lvíčka, kde budete mít celé město jako na dlani. Zámek Hrubá Skála patří mezi hlavní dominanty Českého ráje. Spektakulární skaliska se zde tyčí až do výšky kolem 60 metrů. Princ Bajaja Branou každý den vstupovali soudruh Pávek a Ota Rákosník. Vesničko má středisková Kája Mařík Provedou vás tu jídelnou, ale i zbrojnicí, kde se v roce 2007 natáčel hollywoodský trhák. Hrad nabízí čtyři prohlídkové okruhy. Zdejší interiéry vás vtáhnou do tajů českého hrdelního práva. Hannibal

Jára Cimrman

Postava zneuznaného univerzálního génia Járy Cimrmana se stala nejen Největším Čechem – v Česku je spjat s mnoha místy, kde můžete nasát jedinečnou atmosféru!

V Březové nad Svitavou je utajená dřevěná rozhledna Járy Cimrmana, v Lipníku nad Bečvou zase nábřeží. V Českých Budějovicích najdete bronzový odlitek s názvem Ohryzek, v Lomnici na jižní Moravě se můžete projít po Cimrmanově naučné stezce.

V Tanvaldu mají cyklostezku Járy Cimrmana, jeho sochu najdete na železniční zastávce Kaproun na trati úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice v místě, kde vystoupil či spíše byl vyhozen z vlaku.

Za princem Bajajou

Projděte se Hruboskalským skalním městem na místa, která znáte z klasické české pohádky Princ Bajaja! Cesta v princových šlépějích Českým rájem je vhodná v jakémkoli ročním období. Začnete na Hrubé skále za zámkem, kde bydlela princezna Slavěna.

Za drakem už ale budete muset do skalního labyrintu. Když projdete skalní průrvou Myší díra, dostanete se ke skalnímu masivu Potkan. Uhnete-li doleva po modré značce na lesní cestu, půjdete v opravdových stopách prince.

Právě tady jel na mluvícím běloušovi. Pokud však upřednostníte červenou značku směrem k arboretu Bukovina, poznáte místa, kde loupeživá cháska přepadla bezbranný povoz.

Vesničko má středisková

Pokud se toužíte vydat ve stopách Jiřího Menzela a filmu Vesničko má středisková, zajeďte si do středního Povltaví, konkrétně vísky Křečovice na Sedlčansku. Právě tam žil zasněný doktor Skružný nebo žárlivec Turek!

Pávkovi bydleli u kostela se hřbitovem, v domě č. p. 26 pak najdete chalupu Oty Rákosníka. Na devítce dnes sídlí pan starosta, ale dřív tu Pávek hrozil Otíkovi, že po žních půjde jezdit právě k Turkovi.

Dům Pávkových byste pak našli s č. p. 17. A pokud budete chtít vidět něco i mimo vísku, zajeďte si 10 km do Neveklova – u Panského rybníka sváděl Turkovu manželku inženýr Kašpar!

Kája Mařík

Pamatujete si kultovní knížku Školák Kája Mařík a její pokračování? Napsala ji Marie Wagnerová pod pseudonymem Felix Háj za první republiky.

Děj se odehrává v Lážově, který je ale ve skutečnosti Mníškem pod Brdy. Pokud tak chcete jít po stopách Káji Maříka, začněte na zdejším náměstí, kde měl Kája školu. Jen tam dnes najdete městský úřad.

Pokračujte po turistické značce na Malou Svatou Horu až do obce Chouzavá, odtud do Kytína kolem hájovny nebo k baroknímu areálu Skalka s kostelem, poustevnou a výhledy na město. Mníšek si rády volí jako svůj domov známé osobnosti, např. Tomáš Klus.

Hannibal

Pamatujete na slavný hollywoodský film Hannibal? Pokud jste si ve scéně všimli povědomé siluety, už možná tušíte, že šlo o středověký hrad Kost sotva 20 km od Jičína.

Ten je v našich končinách vůbec nejzachovalejší a v jeho útrobách najdete kromě dalších mučicích nástrojů jedinou veřejně přístupnou a funkční gilotinu u nás, která se stala slavnou právě díky americkému trháku.

Je to kopie skutečné gilotiny uložené v pražském vězení Pankrác, na níž se popravovalo ještě za první republiky a protektorátu.

Bez zajímavosti není, že v dřívějších dobách si bohatší odsouzenci museli své mučení, a dokonce i popravu, platit sami. Uvidíte také klec na čarodějnice, popravčí špalek, palečnici i stojan na bičování.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
irenakralova

Takový článek jako dělanej pro mě. Miluju cestování po místech spojených s příběhama. Tyhle stezky co tady maj, voní dobrodružstvim. Když jsem v Budějovicích, Járovo sochu si nenecham ujít.

prochazkova

Užasné, že se dá takhle prozkoumávat naše česká kultura. Křečovice z Vesničko má středisková musí být super návštěva pro všechny fans filmu. Já sama určitě zkusím. A možná si k tomu skočím za módní inspirací. 🙂

barboramarkova

Skvělý tip na výlet! Jsem obrovský fanoušek Járy Cimrmana, takže ta rozhledna v Březové nad Svitavou je pro mě must-see. Díky za tip!

pavlabenesova

No já bych šla určo na ten hrad Švihov, vypadá to super. Popelkovu stezku by si moje holčičky určitě užily. Akorát si musím zjistit, jak se tam dostat z Prahy.

sdílejte článek
Předchozí článek
Související články
Do Turecka lidé létají jak za historií a orientální atmosférou, tak také za šnorchlováním v průzračně čistém moři a ničím a nikým nerušenou relaxací na pláži s drinkem v ruce. Na výběr máte z nespočtu krásných letovisek, kde se nebudou nudit ani vaše vnoučátka, pokud budou cestovat na dovolenou s vámi. Nejkrásnější pláže v Alanyi Jedním z těch vůbec nejoblíbenějších tureckých letovisek je Alanya. Čeká vás na sedmdesát kilometrů pláží s tyrkysovým Středozemním […]
Najdete tu sopečné hory, dlouhé pláže i písečné duny. K výletu po oceánu si tu můžete vybrat loď s proskleným dnem, kopii plachetnice Kryštofa Kolumba nebo katamarán. Hlavní z Kanárských ostrovů, Gran Canaria, vás upoutá svou rozmanitostí. Ať už hledáte destinaci na aktivní dovolenou, chcete si vyhodit z kopýtka v nějakém baru, nebo si s rodinou odpočinout na pláži, tady si to […]
Krásné počasí přímo ponouká k podniknutí výletu! Co takhle si udělat nějakou dobrou svačinku a vyrazit tam, kde to navzdory letošním nenadálým mrazíkům voní po ovoci? Mandloňové sady v Hustopečích V roce 2012 vznikla v Hustopečích u Brna unikátní rozhledna, která se nachází v jedné z největších botanických rarit na Moravě – v mandloňových sadech. Měří 17 […]
Jaro nás pobízí nejen do kroku, ale možná i do skoku. Vydejte se na nějaký pěkný výšlap. Rozkvetlá země se vám předvede ve své svěží kráse. Úchvatné krápníkové jeskyně Nádherný kousek přírody leží nedaleko Brna. Slavná propast Macocha, jejíž hloubka je 138,4 metru, určitě stojí za návštěvu. Kouzelných krápníkových jeskyní je tu přes tisíc, ne všechny […]
reklama
Partnerské vztahy
Nevěrný jednou, nevěrný znovu?
Víte o minulosti nového partnera vážně všechno? Doporučujeme zaměřit se na jeho dosavadní vztahy a prošetřit, co bylo příčinou jejich selhání. Na začátku každého nového vztahu se mezi milenci pokaždé objeví otázka: Proč vlastně skončil jeho předešlý vztah? Logicky, všichni chtějí vědět důležité informace o svém partnerovi, znát jeho kostlivce ve skříni a udělat si obrázek o tom, co je případně může čekat. […]
Kdy má pauza svůj význam?
Může váš vztah uzdravit, když si od sebe odpočinete? Někdy je lepší dát si na čas pauzu než vztah ukončit rovnou. Záleží na tom, co od odloučení čekáte vy a také on. Jaká rizika i výhody vás čekají? Odloučení je pokaždé krajní krok, a tak k němu sáhněte až po zralé úvaze. Pauza může v krizové fázi vztahu dvěma rozhádaným lidem, […]
5 varování, že tohle ještě není ten pravý!
Potkala jste chlapa, z kterého jste nadšená. Rozumíte si, hoří mezi vámi vášeň… A  za pár měsíců je místo happy endu nečekaný konec. Ale proč? Asi jste správně nevyhodnotila některé jeho povahové rysy nebo osobnostní projevy, jimiž se přitom vůbec netajil. Mohlo jít o některé z pěti následujících. 1) Chce, aby se vše dělo podle něho. Je nesvůj, když […]
Vyžeňte svého ex z hlavy!
Po skončení vztahu si neustále přehráváte v hlavě, co vám ten mizera provedl, a nemůžete na to přestat myslet? Poradíme vám, jak zastavit ten otravný kolovrátek a osvobodit se. Tato metoda vám pomůže v případě nešťastné lásky, ale i v jakékoli jiné situaci, která vás nechce „opustit“ a stále se vám v myšlenkách vrací. Když myslíte na vlastní minulost, často si představujete, co jste mohla říci […]
Cestování
Objevujte krásná lázeňská města
Česko patří k zemím, které významně přispěly k rozvoji a celosvětovému významu lázeňství. Proto stojí za to naše překrásná lázeňská města navštívit! Na jaře je ten správný čas… Třeboň – Nikde nenajdete tolik rybníků Díky velkému bohatství vodních zdrojů je často nazývána „městem rybníků“. Třeboň a její okolí tvoří přírodní biosférickou rezervaci pod záštitou UNESCO. Historické jádro města, renesanční […]
Krásy skalních měst – Česká republika
Toužíte prozkoumat svět mohutných pískovcových věží, skalních stěn a krásných soutěsek? Skalní města jsou cílem mnoha turistů od nás i ze zahraničí. Kam zaplatíte vstupné, a kde můžete krásy přírody obdivovat zdarma? Pravčická brána Nejkrásnějším útvarem zdejší přírody a Národního parku České Švýcarsko je Pravčická brána, která se nachází asi 15 km od Děčína. Rozpětí celého oblouku má neuvěřitelných 26,5 […]
Katar je země lovců perel
Právě nyní je správný čas užít si moře v Perském zálivu. Najdete tu i další krásy jak na pobřeží, tak ve vnitrozemí. Také zajímavou historii a výtečnou kuchyni. Katar je považován za nejbohatší zemi světa, proto se jeho hlavnímu městu Dauhá říká někdy „druhá Dubaj“. Tady vám budou oči přecházet, a pokud si vyberete za dopravce do této země […]
Portugalsko je rajský kout – Evropa
Na Pyrenejském poloostrově se vedle Španělska nachází barevné Portugalsko, jehož pobřeží ohraničuje Atlantský oceán. Proč je skvělou volbou pro jarní prodloužený víkend i letní dovolenou? Země mořeplavců nabídne nejen chuť Pastéis de Nata – jednoho z nejlepších dezertů na světě. Můžete tu degustovat portská vína u legendární řeky Douro v Portu, objevovat krásnou  architekturu i přírodu. Vybere si tu zkrátka každý! Z hospůdek […]
Krása a zdraví
Jarní detox omladí organismus až o několik let!
Jaro je jako stvořené na pročištění těla. Nejde jenom o nápravu po dlouhé zimě, ale celkově o současný životní styl. Máme nedostatek pohybu, stravu plnou škodlivin a chemie a také se častěji stresujeme. Jak správně detoxikovat organismus? Že něco není v pořádku, poznáte celkem snadno. Zanesený organismus se projevuje dlouhodobou únavou, trávicími problémy, pocity těžkosti a také tím, že jste často […]
Malá lekce alchymie
Kosmetické produkty přinášejí samy o sobě užitek pro naši krásu. Spojením různých prostředků z nich však můžete vytěžit ještě mnohem víc. Různé účinné látky umí pleť hydratovat, zpevnit, vyhladit. Když se naučíte produkty správně kombinovat, získáte maximální účinek. Ve spojení je síla Jistě víte, že je dobré používat produkty ze stejné řady, jejichž účinky se doplňují a posilují. […]
Masáž omladí vaši tvář! A je lepší než botox!
Unavenou pleť můžete osvěžit příjemnou masáží, která působí i proti vráskám. Pomohou vám zpevňující séra a oleje. Domácí masáž můžete provádět sama doma každý den, klidně ráno i večer. Není to nic složitého, jen je potřeba dodržovat směr tahů prsty a v žádném případě kůži silou nevytahovat. Pryč s vráskami i dvojitou bradou Spojte příjemné s užitečným a každodenní ranní i večerní nanášení […]
Hříchy, kterým je třeba dát už navždy sbohem!
Děláte pro svou pleť všechno, co můžete, ale i tak vás trápí ucpané póry a ošklivé boláky? Pak byste se měla zaměřit na složení produktů, které používáte, a také na to, jak je používáte. Ostatně každá máme jinou pleť, a to, co třeba vyhovuje vaší kamarádce, nemusí být vhodné pro vás samotnou. Na co si dávat vždycky pozor? Možná […]
Magický svět
Ve strašidelném domě už na mě čekají mí předci?
Dopis mi přišel bez podpisu a stálo v něm, že se musím dostavit na určitou adresu, je to prý důležité! Dozvěděla jsem se tam, že mé dny jsou už možná sečteny. Ten kopec snad neměl konce! Připadala jsem si jako dýchavičný slimák, plazící se silou vlastní vůle. Často jsem se zastavovala a chytala dech, už taky nejsem nejmladší. […]
Náš Hektor věděl předem, kam udeří blesk
Mrak na obloze nevypadal nebezpečně. Najednou z něho ale vyšlehl blesk, který zasáhl strom. Kdybychom nedali na našeho psa, byl by s námi asi konec. Ačkoli náš pes byl vzrůstu malého, původu rozmanitého a dobrácké psí duše, byl to pravý hrdina! Byl moc chytrý a statečný, jak mohl mnohokrát za svůj osmnáctiletý život předvést. Nezalekl se ani toulavé kočky, […]
Tajemný muž mi chodí celý život v patách
Objeví se vždy znenadání a pak zase zmizí. Muž v černém, který za mnou chodí jako temný stín. Nevím, jestli je to můj anděl, nebo sám ďábel! Odjakživa jsem milovala přírodu a ráda se už v dětství procházela sama lesem, loukou nebo podél potoka za naším domem. V dětské fantazii jsem si vytvořila svůj svět plný víl a kouzelných bytostí a zapomněla […]
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
Byla jsem člověk, který sahal hned po lécích a vyhledával lékaře. Léčitelům jsem nevěřila. Proto jsem si nejspíš musela vzít za muže včelaře. O koníčku mého druhého manžela jsem neměla dlouho ani ponětí. Až po tříleté známosti, když jsem začala trpět strašnými bolestmi hlavy, jej prozradil. Měla jsem těch nemocí mnoho už od dětství, byla jsem zhýčkané […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Hrad Košumberk: Dnes pustý, kdysi výstavný
epochanacestach.cz
Hrad Košumberk: Dnes pustý, kdysi výstavný
Jen pár set metrů nám postačí, abychom se od Chlumku kolem kaple sv. Jana Nepomuckého přesunuli ke zřícenině hradu Košumberk. Dnešní zřícenina pochází z druhé poloviny 13. století, bývala pyšným gotickým hradem a dokonce byla doplněna o renesanční zámek. Košumberk je pustý od konce 18. století a dnes si při jeho návštěvě můžeme projít nejen pozůstatky
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Náš Hektor věděl předem, kam udeří blesk
skutecnepribehy.cz
Náš Hektor věděl předem, kam udeří blesk
Mrak na obloze nevypadal nebezpečně. Najednou z něho ale vyšlehl blesk, který zasáhl strom. Kdybychom nedali na našeho psa, byl by s námi asi konec. Ačkoli náš pes byl vzrůstu malého, původu rozmanitého a dobrácké psí duše, byl to pravý hrdina! Byl moc chytrý a statečný, jak mohl mnohokrát za svůj osmnáctiletý život předvést. Nezalekl se ani toulavé kočky,
Odpustila žena Gránskému milenku?
nasehvezdy.cz
Odpustila žena Gránskému milenku?
Herec ze seriálu ZOO David Gránský (32) má už dlouhé roky pověst svůdníka. A to i přesto, že je několik let ženatý a má doma manželku Nikolu Gránskou (30). Ta by pro svého manžela  udělala první pos
Večeře bez masa a rychle
panidomu.cz
Večeře bez masa a rychle
Jde to a uvidíte, že budou i chutné. Někdy stačí opravdu jen pár surovin a můžete vykouzlit opravdovou dobrotu. Sýr pečený v těstě (2 porce) 2 kusy sýra camembert nebo hermelín, 1 balíček listového těsta, 100 g vlašských ořechů, tymián, rozmarýn, sůl, pepř mletý, 1 cibule, máslo, 12 čerstvých žampionů, smetana ke šlehání, vejce na
Zradily sv. Martina husy?
historyplus.cz
Zradily sv. Martina husy?
Muž v jednoduché mnišské kutně vleze do hospodářského stavení plného opeřenců. „Snad mne tady nenajdou,“ přemítá, když zdáli slyší procesí lidí, kteří po něm pátrají. Záhy zvuky přehluší kejhání ptáků, mezi nimiž se ukryl.   „Budeš vojákem,“ dozví se od svého otce Martin Tourský (asi 316–397). Sám válečník chce synovi zajistit dobrou budoucnost. Z chlapce,
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
epochaplus.cz
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
V antice se bez něj neobejdou Řekové ani Římané. Když se pak rozšíří po Evropě, libeček se pěstuje i v klášterních zahradách. Oblíbí si ho nejen léčitelé, ale také kuchaři a v gastronomii si získá stálé místo. A příznivci ezoteriky tvrdí, že vám pomůže do života přivolat lásku a další dobré věci! Mohutné, svěže zelené
Dýňové rizoto se sýrem
tisicereceptu.cz
Dýňové rizoto se sýrem
Dýňové rizoto si bude rozumět i s aromatičtějšími druhy sýrů. Zkuste s modrou plísní nebo kozí. Ingredience 1 hrnek kulatorznné rýže 200 g dýňového pyré 1 lžička kari 1 stroužek česneku 150
Obětí stalinských čistek byla i křehká baletka
epochalnisvet.cz
Obětí stalinských čistek byla i křehká baletka
Venku je minus 43 stupňů, ale baletka slavného Kirovova souboru musí tančit. Porce jídla navíc, kterou dostane za představení pro dozorce krutého nápravného lágru, pro ni může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.   V roce 1926 si leningradská umělecká veřejnost vypráví jen o 17leté sólistce věhlasného Kirovova baletního souboru. Nina Alexandrovna Anisimovová (1909–1979) se v průběhu
Podivuhodné chobotnice:  Hraví, zlomyslní, ale hlavně vysoce inteligentní bezobratlí
21stoleti.cz
Podivuhodné chobotnice: Hraví, zlomyslní, ale hlavně vysoce inteligentní bezobratlí
V životě chobotnice, velmi inteligentního živočicha, nevyhnutelně nastanou chvíle, kdy se nudí. V důsledku toho se zabaví hrou s různými předměty, které bohužel nejsou k snědku anebo jízdou na medúzác
Tajemná moc menhirů: Zachraňuje jihočeské Stonehenge životy?
enigmaplus.cz
Tajemná moc menhirů: Zachraňuje jihočeské Stonehenge životy?
Přesný účel prastarých megalitických staveb není dodnes znám. Určité indicie ovšem naznačují, že jim lidé možná už v dávnověku připisovali léčivé účinky. Příznivý vliv na zdraví má údajně i moderní ka
Nová kapitola Narciso Rodriguez
iluxus.cz
Nová kapitola Narciso Rodriguez
Narciso Rodriguez uvádí na trh novou kapitolu ikonické řady for him s vůní for him vetiver musc. Tato elementární a aromatická novinka představuje únik k smyslné harmonii přírody. Vůně for him veti
4
0
Would love your thoughts, please comment.x