Sladká pomlázka nejen pro ty nejmenší koledníky.
Ingredience:
4 vejce
1 žloutek
250 g moučkového cukru
250 g medu
1 lžíce perníkového koření
800 g hladké pšeničné mouky
20 g jedlé sody
Na polevu:
1 bílek
140 g moučkového cukru
citronová šťáva
potravinářské barvivo
Postup:
Vyšlehejte v míse vejce, žloutek, cukr a med. Do směsi přidejte mleté perníkové koření a postupně přidejte ½ mouky smíchané se sodou. Druhou polovinu mouky postupně zapracujte do těsta.
Zpracovávejte tak dlouho, dokud není vláčné a nelepí se. Pokud se vám bude zdát těsto řídké, přidejte mouku. Postupujte s rozvahou, protože tuhé těsto se bude špatně válet a vykrajovat.
Vypracované těsto zabalte do fólie a nechte do druhého dne v chladu. Před pečením předehřejte troubu na 160 °C. Těsto rozdělte na polovinu a první část na pomoučeném vále rozválejte na tloušťku cca 5 mm.
Vykrajujte velikonoční motivy a perníčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 5 min. Vychladlé perníčky ozdobte polevou, umíchanou z bílku, cukru, citronové šťávy a pár kapek potravinářské barvy.
Příprava: 1 den
Cena za 1 ks: 5 Kč
Super nápad na jarní pečivo. Něco novýho místo klasických mazanců. Těšim se, až se do toho pustím a vyzkouším, jak to půjde.
Recept vypadá skvěle, jenom mám trochu strach, že to těsto nebude úplně jednoduchý na zpracování. Ale zkusím a uvidíme. Díky za návod.
Už se těším, až je vyzkouším! Miluju pečení, ale perníčky jsem nějak vždycky odsunula stranou. Teď mám důvod si tohle jaro zpříjemnit 🙂
Jé, to vypadá dobře. Perníčky mám ráda, ale peču je jenom na Vánoce. Tohle budu muset zkusit i teď na jaro. Díky za tip!
Skvostný recept! Oceňuji zejména přesný popis a rozpis ingrediencí. Inspirativní a jasně strukturované. Určitě se pokusím o jejich přípravu.
Tak tohle musím zkusit, vždycky se trápím s perníčkama a tyhle vypadaj vazne jednoduse. A na jaro jako stvořený!