Jablka jsou považována za jedny z nejzdravějších plodů. Staré anglické přísloví dokonce říká: Sněz jedno jablko denně, a doktoři budou bez práce.
Kulatý zázrak
Všude v obchodech se nabízí spousta různého exotického ovoce, možná proto už jablek nejíme tolik, jako dřív. To je ale velká škoda, protože jablíčka nám toho nabízejí daleko víc než většina z těch cizokrajných plodů, a navíc jsou lehce dostupná. A co tedy všechno umí?
Slupněte je celá
Jablka obsahují téměř všechny známé vitaminy, mnoho cenných minerálů a mají velký podíl vlákniny. Naopak neobsahují cholesterol ani sůl a mají minimum tuku.
Díky tomu chrání srdce i cévy, svědčí střevnímu mikrobiomu a téměř zázračně působí i na játra a podporují imunitu. Dejte si denně jedno až dvě jablka a brzy uvidíte, jak to vašemu tělu prospěje.
Úplně nejzdravější je jíst je čerstvá i se slupkou. V ní se totiž nachází nejvíc cenných látek. Když jablko oloupete, připravíte se tak až o mnoho prospěšných složek.
Sníží krevní cukr
Jablka skvěle pomáhají snižovat hladinu krevního cukru, a chrání tak tělo proti diabetu 2. typu. Mají velmi vysoký obsah vlákniny, která při pravidelné konzumaci zlepšuje kontrolu nad obsahem krevní glukózy. Obsahují také antioxidanty, které zpomalují trávení cukrů.
Posílí srdce i žlučník
Jablka také díky vláknině snižují absorpci cholesterolu, brání ateroskleróze a infarktu. Draslík, který jablka také obsahují, zajišťuje správné fungování srdce a svalů.
Díky snižování cholesterolu fungují jablka i jako prevence proti žlučníkovým kamenům.
Lepší zažívání
Pektiny a polyfenoly v jablečné slupce podporují funkci střev, usnadňují vylučování a bojují se zánětlivými chorobami střev.
Při pravidelné konzumaci jablek vás nebude obtěžovat zácpa, a pomůže vám to předcházet riziku vzniku hemoroidů. Jablka by neměla chybět ani v jídelníčku při jarní očistě.
Detox i hubnutí
Organické kyseliny v nich obsažené pomáhají tělu zbavit se toxinů a odpadních látek. Obsahují i další vzácnost – antioxidant zvaný kvercetin, který na sebe umí vázat těžké kovy v těle.
Prospějí vám i při hubnutí, mají minimum kalorií a zmíněná vláknina dodává pocit sytosti. Další výhodou je obsah mnoha sloučenin, které urychlují spalování kalorií.
Prevence astmatu
Konzumace jablek také působí preventivně proti vzniku astmatu. A pokud už astmatem trpíte, pomohou vám ho lépe zvládat. Obsahují totiž fenolické kyseliny, které astmatikům pomáhají lépe dýchat, čímž lze snížit nutnost braní léků.
Víte, že…
•… na posílení žlučníku je dobré pít jablečnou šťávu s trochou oleje?
•… zelená jablka obsahují o něco méně cukru a přírodních barviv
než červená?
Fascinující čtení. Jablka opravdu poskytují široké spektrum zdravotních výhod a je skvělé, že to bylo vše srozumitelně a přehledně vysvětleno. Wraps well what I’ve been reading about nutrition; this further supports the idea of including apples in our daily diet.
Wow, tohle sem fakt nevedela. Jsem myslela, že jablka sou tak trochu nuda, ale ono to má fakt hodně do sebe. Asi si zas začnu brát nějaký do batohu, když budu číst v parku.
tak to jsem netušila, že jablíčko má tak moc vitamínů. Asi si začnu davat víc pozor a jíst je víc. Fotit jablka v přírodě a pak je sníst, to by mohla bejt dobra kombinace 🙂