Klasický francouzský dezert mousse au chocolat nikoho nezklame.
Ingredience na 4 porce:
180 g tmavé čokolády se 70 %
kakaa
1 lžíce másla
250 ml smetany ke šlehání
3 vejce
1 lžíce moučkového
cukru lžička rumu (lze vynechat)
hrst mandlí
Postup:
Kousek čokolády si odlomte na ozdobení pohárů. V kastrůlku ve vodní lázni rozpusťte zbylou čokoládu nalámanou na kousky a odstavte ze sporáku. Mezitím si do dvou misek oddělte žloutky od bílků.
Žloutky ušlehejte s cukrem do světlé pěny a vmíchejte ji do rozpuštěné, mírně vychladlé čokolády. V jiné misce ušlehejte dotuha smetanu a pomalu ji vmíchejte do čokolády se žloutky.
Bílky také ušlehejte do pevného sněhu a ten vmíchejte do čokoládové pěny. Vznikne nadýchaná čokoládové pěna, kterou můžete dochutit rumem (nebo jiným likérem) a rozdělit do skleniček.
Pěnu dejte vychladit. Nakonec ji ozdobte mandlemi a nastrouhanou čokoládou. Francouzi podávají dezert s malinami, které svou kyselostí podtrhnou chuť čokolády.
Doba přípravy: 40 min
Cena za 1 pohár: 29 Kč
Zajímavý recept, oceňuji především jasné rozdělení postupu. Francouzskou kuchyni mám velmi ráda a moučníky zvláště. Určitě vyzkouším a těším se, jaký výsledek dosáhnu.
Musim to vyzkouset, vypadá to super jednoduše. Možná přidám místo rumu Bailey’s, aby to mělo víc grády, co vy na to?