Suroviny:
250 g tvarohu
2 žloutky
130 g másla
130 g cukru
kůra z 1 citronu
500 g hladké mouky
1 balení kypřicího prášku
špetka soli
50 ml rumu
hrst rozinek
mandlové plátky
bílek na potření
Postup:
Den před pečením naložte rozinky do rumu. Druhý den v míse vyšlehejte máslo s cukrem do hladké, nadýchané pěny, přidejte kostku tvarohu, citronovou kůru, žloutky a špetku soli.
Na závěr přisypte prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem a přidejte rozinky. Vypracujte hladké a nelepivé těsto.
Vytvořte z něho bochánek, ten dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho bílkem a posypte mandlovými lupínky. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 40 min dozlatova.
Hned po vyjmutí z trouby ho potřete rumem, který vám zbyl z rozinek. Před podáváním mazanec ještě lehce poprašte moučkovým cukrem.
Tip!
Pokud chcete zdravější verzi, použijte špaldovou mouku.
Tak tohle zní dobře! Mám ráda všechno, kde je tvaroh. Už si představuju, jaká to bude mňamka. A ten tip s rumem a rozinkama, to je top. Teda jestli to dobře zvládnu v kuchyni. 😀
Tento recept vypadá úžasně! Určitě vyzkoušim příští víkend. Dělám ráda sladké pečivo a tvarohový mazanec ještě nebyl na řadě. Díky za tip na použití špaldové mouky.