Suroviny:
1 kg jehněčího hřbetu
1 lžíce medu
200 ml zeleninového vývaru
1 snítka rozmarýnu
1 lžička kmínu
1 bobkový list
nové koření
špetka mleté skořice
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
sůl
pepř
Postup:
Nejprve si připravte marinádu. Tři kuličky nového koření a kmín rozmělněte ve hmoždíři, smíchejte s olivovým olejem, skořicí, medem, osolte a opepřete.
Jehněčí hřbet omyjte, osušte papírovými utěrkami a potřete marinádou. Nechte ho marinovat několik hodin, nejlépe však přes noc.
Druhý den maso vložte do hluboké zapékací mísy s víkem, dejte do trouby předehřáté na 180 °C, navrch položte snítku rozmarýnu a bobkový list, zakryjte a pečte asi 90 minut.
V průběhu pečení maso podlévejte vývarem. Poté sundejte víko a nechte hřbet dopéct nepřikrytý, aby získal krásnou barvu.
Po upečení slijte výpek a přimíchejte do něho lžíci vychlazeného másla. Hřbet krájejte podél žeber a podávejte přelitý šťávou.
Tip!
Do omáčky můžete přidat kapku portského.
Recept se mi moc libi ale mam strach aby to nebylo moc komplikovaný. každopádně si myslim že to zkusim. Díky za sdílení!
Zajímavý postup, musím říct. Mám slabost pro dobře upečená masa a tahle kombinace koření s medem a rozmarýnem zní jako skvělý nápad. Už se těším, až to zkusím doma.
Úžasně inspirující recept! Jehněčí hřbet je velmi šik volba pro nadcházející velikonoční svátky. Myslím, že jeho příprava v kombinaci s těmito kořením dodá každé tabuli tu správnou atmosféru.
Tohle musi byt mnam. Moje babička taky dělala něco podobnýho, ale tohle vypadá ještě lepší. Už si to umim představit jak to super voní. 😉
Recept vypadá nádherně! Jsem velká milovnice umění a dobrého jídla, a tento recept je pro mne jako malovaný obraz na talíři. Rozhodně vyzkouším.