Suroviny:
1 bulva celeru
1 kg brambor
2 cibule
2 stroužky česneku
300 ml smetany
400 ml plnotučného mléka
4 snítky tymiánu
1 lžička třtinového cukru
muškátový oříšek
50 g parmazánu
sůl
pepř
Postup:
Celer rozkrojte na čtvrtiny a ty nakrájejte asi na 1 cm silné plátky. V osolené vodě je vařte asi 10 minut. Brambory oloupejte, uvařte doměkka a nakrájejte je na plátky. Na másle osmahněte cibuli.
Jakmile zezlátne, osolte ji, opepřete, nasypejte k ní třtinový cukr a nechte ho zkaramelizovat. Mléko zahřejte se špetkou muškátového oříšku, česnekem a tymiánem. Až se začne vařit, stáhněte plamen, přilijte smetanu, zahřejte a odstavte.
Zapékací mísu vymažte máslem a vrstvěte. Nejprve plátky celeru, pak mléčnou směs, cibulku, brambory a znovu mléčnou směs. Posypejte sýrem a pečte na 180 °C asi půl hodiny.
Tip!
Parmazán můžete nahradit jiným sýrem, například goudou.