Je jemná, smetanová a nejlépe se hodí na těstoviny.
Suroviny:
✿ 5 hrstí nasekaných čerstvých hub (případně žampionů)
✿ 4 lžíce nastrouhaného celeru
✿ 200 g neochuceného pomazánkového másla
✿ 2 lžíce másla
✿ 1 žlutá cibule
✿ lžíce hladké mouky
✿ 0,5 litru zeleninového nebo masového vývaru
✿ 5 kuliček nového koření
✿ 2 bobkové listy
✿ sůl, čerstvě mletý pepř
Postup:
Houby očistěte a nakrájejte na malé kousky.
V hrnci si rozehřejte máslo a orestujte na něm houby.
V dalším hrnci orestujte nakrájenou cibuli, celer, přidejte bobkový list, nové koření a zaprašte moukou. Obsah hrnce zalijte studeným vývarem.
Po pěti minutách přidejte orestované houby. Vařte 20 minut.
Nakonec vmíchejte pomazánkové máslo a dochuťte omáčku solí a pepřem.