Chladné počasí nás nutí oblékat se do několika vrstev silných svetrů a kabátů. Věděla jste, že se můžete zahřát i vhodně zvoleným jídlem?
Mnoho potravin vás nejen rozehřeje, ale může také ulevit od drobných neduhů. Po mnohých z nich sáhneme v zimě zcela automaticky, aniž bychom nad tím přemýšleli.
Už naši předkové, když přišly mrazy, zalezli na pec, v troubě se peklo, na plotně bublala polévka.
Domácí polévky
Poctivý dlouho tažený domácí vývar je nejen hřejivou pochoutkou, ale i oblíbeným lékem na nachlazení. Tělu, které bojuje s nemocí, dodá potřebnou výživu dobře stravitelnou formou.
Ideální je vývar slepičí nebo z kvalitního hovězího masa, které dodají tělu vitaminy B a E, ale také potřebné železo.
Skvěle ho doplní kořenová zelenina jako zdroj potřebné vlákniny. Nezapomeňte na petržel, která je silný antioxidant a obsahuje také vitamin C.
Ostré koření
Pálivé koření má na náš organismus výborné zahřívací účinky. V zimě si častěji dopřejte skořici či kurkumu, které mají navíc protizánětlivé účinky. Také kari, pepř a zázvor přijdou vhod.
Zázvor podporuje správnou činnost dýchacích cest, které jsou v zimě vystaveny většímu náporu.
Navíc funguje i jako přírodní antibiotikum pro žaludek nebo střeva podrážděná přemírou sladkých či tučných jídel. Zahřívací koření můžete přidávat do polévek, omáček i nápojů.
Ořechy a sušené ovoce
Hrst vlašských ořechů nebo slunečnicových semínek vaše tělo nejen zahřeje, ale doplní mu také potřebnou dávku vitaminů E a B, kyseliny listové, železa, hořčíku, mědi, fosforu a dalších zdraví prospěšných látek.
Sušené ovoce zase dodá vlákninu i antioxidanty a zlepší trávení, které může v zimě dostat zabrat kvůli menšímu množství pohybu i konzumaci těžších jídel.
Ovesné kaše
Dopřejte si k snídani výživnou ovesnou kaši. Udělat si ji můžete z ovesných vloček, pohanky nebo jáhel a ochutit ji medem nebo oříšky.
Pro kvalitní prohřátí do ní můžete nastrouhat jablka nebo hrušky a přidat trochu skořice. Při přípravě nezapomeňte na skořici, která kaši ještě více pozvedne.
Horké nápoje
Ideální jsou ovocné a černé čaje doplněné špetkou skořice, horké kakao či zázvorový čaj – kousek čerstvého zázvoru oloupejte, nastrouhejte, zalijte horkou vodou a dochuťte lžičkou medu a citronem.
Krátkodobě zahřeje i svařené víno, to byste si ale měli dopřávat jen svátečně.
Uvařte si polévku z pórku
Další skvělá potravina, co vás prohřeje zevnitř, je pórek, který je zdrojem vitaminu C, kyseliny listové, zinku a selenu. Tato zelenina dokáže prokrvit celý organismus.