Suroviny:
400 g žlutého hrachu
100 g anglické slaniny
1 cibule
1 lžíce sádla
1 l zeleninového vývaru
2 stroužky česneku
1 lžíce majoránky
Postup:
Den předem si připravte hrách. Propláchněte ho, zalijte studenou vodou a nechte přes noc nabobtnat. V hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm na kostičky nakrájenou slaninu.
Poté přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte prolisovaný česnek.
Zhruba po minutě přidejte přecezený hrách a zalijte ho vývarem. Pod pokličkou vařte asi hodinu.
Jakmile je hrách dostatečně měkký, polévku osolte, opepřete a dochuťte majoránkou. Vše ještě krátce povařte a poté polévku částečně rozmixujte.
Tip!
Místo slaniny můžete použít i uzené maso.