Suroviny:
100 g másla
3 lžíce medu
2 vejce
140 g moučkového cukru
400 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky kakaa
mouka na podsypání
vejce na potření
perníkové koření, 2 lžičky
Na polevu:
1 bílek
150 g moučkového cukru
1 lžička bramborového škrobu
trocha citronové šťávy
špetka soli
Postup:
Máslo rozehřejte a promíchejte s medem. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte máslo s medem.
Mouku prosejte do mísy, promíchejte s jedlou sodou, perníkovým kořením a kakaem a opatrně ji zapracujte po lžících do vaječné pěny. Uhněťte hladké těsto a uložte je alespoň na 30 minut do lednice.
Pak těsto rozdělte na polovinu a postupně každou vyválejte na pomoučené ploše na plát silný asi 3 mm. Vykrájejte libovolné tvary a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
Troubu předehřejte na 170 °C a perníčky upečte dozlatova, asi 10–12 minut podle velikosti. Máte-li rádi lesklé perníčky nebo je hodláte zdobit polevou, potřete je ještě horké rozšlehaným vejcem a nechte vychladnout.
Na polevu prošlehejte bílek s prosátým cukrem, škrobem a citronovou šťávou. Polevou naplňte cukrářský sáček s tenkou zdobicí špičkou a můžete zdobit.
Poleva musí být přiměřeně hustá, takže množství cukru záleží na velikosti vejce. Citronovou šťávou ji lze více zředit, chcete-li hustší, přidáte cukr.