Mezi nejtradičnější pokrmy, které nesmí chybět na sváteční tabuli ani na chlebíčcích, patří bramborový salát. Ten se k nám dostal z východoslovenské kuchyně, kde se těší stejné oblibě. Jeho původ je ale dodnes velkou záhadou.
Pravděpodobně se ruská verze s majonézou stala variací na recept pocházející z Francie. Jako přílohu ho můžete připravit třeba k rybě, řízkům nebo pečenému kuřeti, fantazii se samozřejmě meze nekladou.
Každá domácnost má svou vlastní tradici, kterou si předává z generace na generaci. Někdo tak do bramborového salátu přidává například červené kapie, kukuřici, salám nebo kapary.
Tradičním základem však bývají brambory, mrkev, hrášek a majonéza. Jako dochucovadlo se někdy používá trochu worcestrové omáčky. Sáhnout můžete ale i po exotičtější variantě a nasekat do něj najemno ananas.
V závislosti na tom, jestli budete pokrm podávat jako přílohu, nebo ho dáte na chlebíčky, zvažte velikost kousků brambor.
Suroviny:
• 1 kg ve slupce vařených brambor
• 4 natvrdo vařená vejce
• 1 lžička plnotučné hořčice Spak
• 1 středně velká cibule
• 150 g majonézy Spak
• sůl, pepř
• olej, ocet
Krok za krokem:
1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo na plátky.
2. Cibuli nakrájejte na kolečka, vejce oloupejte a nakrájejte na kousky.
3. Cibuli pokapejte olejem a octem, osolte a opepřete. Rukou ji promněte, aby zkřehla, a přidejte brambory.
4. Pak do salátu přidejte vejce, hořčici a majonézu.
5. Vše opatrně promíchejte. Hotový salát nechte uležet v chladu asi 2 hodiny, ideálně do druhého dne.
6. Salát podávejte jako přílohu k řízku nebo smažené rybě.
Vsaďte na kvalitní ingredience!
Bramborový salát nemusíte servírovat pouze na Vánoce nebo na Silvestra, ale hodí se i na jakoukoli jinou oslavu.Abyste si všichni pochutnali, je třeba vychytat postup a zvolit také kvalitní suroviny. Základem je kromě brambor chutná majonéza a hořčice.
Použijte osvědčené triky šéfkuchařů:
✔ Pokud budete chtít přidat do bramborového salátu mrkev, nemusíte ji vařit zvlášť, stačí ji přidat do jednoho hrnce spolu s bramborami a povařit společně.
✔ Nemáte-li trpělivost s loupáním skořápek z vajíček, zkuste je uvařit ve vodě, do které přidáte dvě čajové lžičky jedlé sody. Bílek se pak nebude tolik lepit na skořápku.
✔ Do salátu je lepší použít vařenou nebo nakládanou cibuli. Syrová totiž zapříčiní kvašení a salát pak vydrží v lednici mnohem kratší dobu. Což samozřejmě nechcete…
Oblíbené přísady nejen do bramborového salátu:
Majonéza Spak 500 ml
Díky svým vlastnostem dosahuje tato majonéza nejvyšších kvalit. Má bohatou krémovou konzistenci a výbornou, plnou chuť. Obsahuje 4,8 % vaječných žloutků, 50 % řepkového oleje a je vhodná i pro bezlepkovou dietu.
Ve víčku je instalována hvězda, díky které můžete pokrmy elegantně ozdobit přímo z lahve. Doporučená maloobchodní cena je 79,90 Kč.
Klasická Hořčice Spak 500 ml
Tato klasická hořčice nabízí tradiční oblíbenou chuť. Je charakteristická svou krémovou konzistencí a je vhodná i pro bezlepkovou dietu. Doporučená maloobchodní cena je 79,90 Kč.