Koláčky lussekatter (čte se lusikater) čili Luciiny kočičky jsou tradiční švédské pečivo, které se jí už ve svátek svaté Lucie (13. 12.).
Potřebujete:
✿ 150 g másla
✿ 500 ml mléka
✿ 50 g droždí
✿ ½ lžičky šafránu nebo kurkumy
✿ 250 g měkkého tvarohu
✿ ½ lžičky soli
✿ 100 g cukru krupice
✿ 700 g hladké mouky
✿ 1 vejce
✿ 100 g rozinek
1. V rendlíčku rozpusťte máslo, pak přilijte mléko a zahřejte na teplotu cca 37 °C. Do mísy rozdrobte droždí, přisypte šafrán nebo kurkumu, zalijte mlékem s máslem a vše dobře promíchejte.
Přidejte tvaroh, cukr, sůl, míchejte a postupně přisypávejte mouku a vypracujte hladké a vláčné těsto. Nechte kynout asi 30–40 minut.
2. Těsto prohněťte a rozdělte na cca 40 dílů. Vyválejte z nich válečky a z nich tvarujte „esíčka“. Položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout.
3. Pečivo potřete rozšlehaným vejcem a v závitech ozdobte rozinkami. Pečte ho uprostřed trouby při 225 °C zhruba osm minut.