Jednoduchý recept z levných a dostupných druhů zeleniny – brambor a zelí. Doplnit je můžete špenátem, jogurtovým dipem nebo zeleninovým salátem.
Potřebujete:
✿ 500 g brambor
✿ 250 g kysaného zelí
✿ 1 cibuli
✿ 4 lžíce bramborového škrobu
✿ 1 vejce
✿ sůl, pepř
✿ sádlo nebo olej
1. Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Zelí nechte okapat a pokrájejte ho na menší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
2. Brambory, zelí a cibuli vložte do větší mísy. Případnou tekutinu slijte. Pak přidejte vejce, bramborový škrob, podle chuti osolte a opepřete a vše dobře promíchejte.
3. Na větší pánvi rozehřejte sádlo nebo olej. Z těsta tvořte středně velké placky a smažte je na pánvi z obou stran dozlatova. Podávejte teplé i studené, dobře zelníky chutnají také s mlékem či kefírem.