Tradiční „chléb chudých“ focaccia (čtěte: fokáča) je dnes oblíbenou pochoutkou i v luxusních restauracích. Nejlepší je čerstvý samotný nebo třeba namáčený do kvalitního olivového oleje.
Potřebujete:
✿ 10 g čerstvého droždí
✿ 1 lžičku cukru krupice
✿ 250 g hladké mouky
✿ 250 ml vlažné vody
✿ 2 lžíce olivového oleje
✿ hrst cherry rajčat
✿ 1 červenou cibuli
✿ 2 snítky rozmarýnu
✿ 1 lžičku soli
1. Do mísy rozdrobte droždí, přidejte cukr a rozmíchejte na řídkou kaši. Prosejte na ni mouku, osolte, přilijte vodu a 1 lžíci oleje. Hněťte vařečkou nebo v robotu, až se těsto spojí.
Posypte ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě 1,5 hodiny kynout, až se zdvojnásobí objem.
2. Rajčátka rozpulte, cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a prsty ho jemně vytahujte do tvaru placky. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem a potřete zbylým olejem.
3. Pak do těsta lehce vmáčkněte rajčátka a cibuli, posypte ho rozmarýnem a pečte v troubě při 230 °C 15–20 minut dozlatova. Upečenou focacciu vyjměte a nechte zchladnout.