Čerstvě upečené croissanty jsou výborné k snídani, svačině i jako pohoštění ke kávě.
Potřebujete:
✿ 450 g hladké mouky
✿ 2 lžičky sušeného droždí
✿ 280 ml vlažného mléka
✿ 75 g cukru
✿ 15 g soli
✿ 250 g másla
1. Z mléka, mouky, droždí, cukru a soli uhněťte hladké těsto a nechte ho 50 minut kynout. Pak ho rozválejte do obdélníku a poklaďte tenkými plátky másla. Plát těsta 3× přeložte, zaviňte do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do lednice.
2. Pak těsto rozválejte do obdélníku a opět 3× přeložte. Postup opakujte 3× a poté těsto nechte zabalené v potravinářské fólii v lednici přes noc.
Druhý den ho rozdělte na díly, ty vyválejte opět do obdélníku, z něj nakrájejte trojúhelníčky a sviňte do tvaru croissantu.
3. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 25 minut kynout. Pečte v horkovzdušné troubě 15 minut na 190–200 °C. Vyndejte, nechte na mřížce vychladnout a podávejte.