Tradiční podzimní ingredience? Přece dýně! Polévka z ní je jednoduchá a pochutná si celá rodina.
Ingredience: na 4 porce
1 dýně hokaido
1 pomeranč
zázvor
2 cibule
olivový olej
700 ml zeleninového vývaru
100 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř
Postup:
V hrnci rozehřejte olivový olej a pozvolna na něm opékejte cibuli. Přidejte najemno nakrájený zázvor, množství podle chuti – polévku vám zajímavě zvýrazní. Až zesklovatí, tak přidejte pokrájenou dýni. Hokaido se jako jediná nemusí loupat. Opékejte dalších 10 minut.
Zalijte zeleninovým vývarem a vařte dalších 15 minut, dokud dýně nezměkne. Přidejte vymačkanou šťávu z jednoho pomeranče. Rozmixujte ručním mixérem, přilijte smetanu, dochuťte solí a pepřem.
Povařte ještě pár minut. Polévku můžete podávat posypanou opečenými dýňovými semínky, případně drceným chilli. Chybu neuděláte ani s rozdrobeným feta sýrem, pokud ho máte rádi.
Doba přípravy: 30 min
Cena za 1 porci: 22 Kč