Každý ji vaří jinak, a přesto všem náramně chutná – to je kulajda, chuť jižních Čech a symbol domova.
Ingredience: na 4 porce
3 lžíce hladké mouky
1 l vývaru
lžíce másla
2 lžíce oleje
5 brambor
velká hrst čerstvých hub
1 smetana na šlehání (33%)
3 lžíce octa
cukr
čerstvý kopr
bobkový list
nové koření
kmín
sůl
pepř
4 vejce
Postup:
V hrnci rozpusťte máslo a přidejte trochu oleje. Máslo zaprašte 3 lžícemi hladké mouky. Jíšku za stálého míchání orestujte, než začne vonět a směs lehce zhnědne. Pak přilijte vařící vývar (případně vodu, pokud nemáte) a metličkou vše důkladně rozšlehejte.
Přidejte nakrájené brambory, očištěné a orestované houby, kmín, bobkový list a nové koření. Vařte, dokud brambory nejsou měkké. Vyndejte bobkový list a nové koření.
Přilijte tučnou smetanu, aby se polévka nesrazila. Osolte, opepřete a přidejte nadrobno nakrájený čerstvý kopr. Mírně ochuťte cukrem a octem. Vejce připravte do polévky jako ztracená.
Doba přípravy: 30 min
Cena za 1 porci: 23 Kč