Dýňové polévky jsou velmi oblíbené, a když dýni předem upečete, chuť polévky bude výraznější.
Potřebujete:
✿ 800 g dýně Hokaido
✿ 1 cibuli
✿ 750 l zeleninového vývaru
✿ 100 ml sladké smetany
✿ 3 lžíce olivového oleje
✿ 6 stroužků česneku
✿ 1 lžičku zázvoru
✿ 1 lžičku kurkumy
✿ špetku chilli koření
✿ špetku muškátového oříšku
✿ sůl, pepř
✿ zakysanou smetanu
1. Dýni, oloupejte, rozkrojte, vydlabejte semena a nakrájejte ji na asi 3 cm velké kousky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte je olivovým olejem a dejte péct do trouby při 200 °C asi na 25 minut.
2. V hrnci na oleji opečte nakrájenou cibuli dosklovita, přidejte upečenou dýni a chvilku opékejte. Pak zalijte vývarem a asi 10 minut povařte. Přidejte utřený česnek, zázvor, kurkumu a chilli a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
3. Nakonec přilijte sladkou smetanu, nechte prohřát a dochuťte strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem. Na talířích můžete dozdobit zakysanou smetanou, opraženými dýňovými semínky, bylinkami apod.